Dolar Erdoğan'ın açıklamalarının ardından uçtu!

Fed kararıyla önceki gün 5.40'a gerileyen dolar kuru, ABD ile gerilim endişesiyle yükselişe geçti. Kur, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması sonrası 5.57'nin üzerine tırmandı.

S-400 geriliminin ardından ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepeleri çıkışıyla artan risk algısı TL'yi baskı altında bırakıyor.

Dolar/TL Erdoğan'ın açıklamaları sonrası 5.5767'ye kadar yükseldi. Böylece 3 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Kur, önceki gün Fed'in yılın kalanı boyunca faiz artırmama kararıyla 5.4850'lerden sert şekilde 5.40 seviyesine düşmüştü. Daha sonra Türkiye'ye F-35 teslimatlarının askıya alınabileceği haberiyle dün yükselişe geçerek günü 5.46'nın hemen üzerinde tamamlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amerika Başkanı'nın Golan Tepeleri'yle ilgili talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz" diye konuştu.

Dünya gazetesinin haberine göre, Bankacılar, S-400 kaynaklı endişelerin sürdüğü bir ortamda Golan Tepeleri'ne yönelik egemenlik tartışmalarını ABD ile ilişkileri daha kötü bir noktaya götürebilecek yeni bir gelişme olarak yorumluyor.

Diğer taraftan vatandaşın yaklaşık altı aydır döviz birikimlerini kesintisiz artırmaya devam etmesi de TL'yi baskı altında bırakan bir diğer unsur.

Sadece geçen hafta 1.64 milyar dolar döviz alan bireylerin yabancı para cinsinden toplam mevduat ve fonları 105.7 milyar dolar ile rekor kırdı. Şirketler de dahil edildiğinde 15 Mart haftasında döviz mevduat ve fonlar 4 milyar dolar artışla 175.8 milyar dolara yükselerek tarihi zirveyi gördü.

Etiketler
Golan Tepeleri