Madende kiralık mühendise yargı 'dur' dedi

Kiralık mühendisliğe yargı ‘dur’ dedi MTA’nın hizmet yoluyla mühendis istihdamı ihalesi TMMOB’nin açtığı dava sonucu iptal edildi.

Madende kiralık mühendise yargı 'dur' dedi

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün hizmet alımı yoluyla mühendis istihdamı ihalesi TMMOB’nin açtığı dava sonucu iptal edildi. MTA’nın ihalesi ikinci kez yargıdan döndü.

MTA’nın 235 mühendis istihdamı ihalesine ilişkin TMMOB, 3 Şubat 2018’de İdare Mahkemesi’ne iptal davası açtı. İdare Mahkemesi, kamuda sürekli ve asli görevlerde çalışacak personelin hizmet alımı yoluyla istihdam edilemeyeceği gerekçesiyle ihalenin iptaline karar verdi. Mahkemenin iptal kararına rağmen MTA, aynı şekilde yeniden ihaleye çıktı. TMMOB, bu ihalenin yargı kararına aykırı olduğunu ve aynı ihalenin yeniden yapıldığını belirterek, ihalenin iptali istemiyle tekrar İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Birgün gazetesinden Burcu Cansu'nun haberine göre İdare Mahkemesi, sadece ihale usulünün değiştirildiğine dikkat çekerek iptal kararı verdi.

KADROLU MÜHENDİS

İdare Mahkemesi’nin iptal kararının ardından BirGün’e bir değerlendirme yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, şunları söyledi: “İlk davada iptal kararı verilmesine karşın MTA, kamusal hizmetin kiralık personel aracılığıyla görülmesi için benzer bir ihale gerçekleştirdi. MTA’nın gerçekleştirdiği bu yeni ihaleye karşı açtığımız davada da talebimiz haklı bulundu. Mahkemece, daha önce verilen iptal kararına esas olan ihalenin sadece ihale usulü değiştirilerek yeniden gerçekleştirilmesinin, yargı kararının uygulanması sonucunu doğurmadığı vurgulanarak, personel çalıştırılmasına yönelik pazarlık usulü ile yapılan ihalenin iptaline karar verildi.

Mahkemenin bu kararı, kamuda kadrolu, güvenceli istihdam mücadelemizin haklılığını ve meşruiyetini bir kez daha göstermektedir. Kamu hizmetlerinin güvencesiz, kiralık, taşeron, geçici, sözleşmeli personeller aracılığıyla gördürülme anlayışından derhal vazgeçilmelidir. Kamuda mühendis, mimar ve şehir plancıları için kadro tahsis edilerek, kalıcı, güvenceli atama yapılmalıdır.”

Etiketler
Kiralık Maden