Veysel Ulusoy, enflasyondaki ücret ayrıntısını açıkladı

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ulusoy, "Verilerdeki eksiklik reel ücretleri eritti" dedi.

Veysel Ulusoy, enflasyondaki ücret ayrıntısını açıkladı

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, enflasyon, Eylül ayında yüzde 3,08 artarken, yıllık bazda yüzde 83,45 oldu. Böylece, enflasyon Mayıs 2021'den bu yana kesintisiz yükselişini sürdürerek 24 yılın zirvesine yükseldi. ENAG verilerine göre ise, eylül ayında enflasyon (E-TÜFE) aylık bazda yüzde 5,30 arttı, yıllık bazda ise yüzde 186,27 oldu.

TÜİK'in enflasyon rakamlarını Gerçek Gündem TV YouTube yayınında değerlendiren Ulusoy, "Verilerdeki eksiklik reel ücretleri eritti. TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranında dahi asgari ücrete zam yapılması alım gücünü geriletti. Sokağa baktığımızda insanlar fakirleşiyorsa tek göstergesi 'enflasyona göre zam almıyorum' demektir. Aralık ayında TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranında ücretlilere zam verirseniz Türkiye ekonomisine bir kurşun daha sıkarsınız" ifadelerini kullandı.

"DURGUNLUĞU DAHA DA HIZLANDIRIR"

Ücretlilere verilmesi gereken zam oranına ilişkin önerisini açıklayan Ulusoy, "Enflasyonun en yüksek seviyesinden ücretlilere zam yapılması gerekir. Bu yapılmazsa durgunluğu daha da hızlandırırız" dedi.

"HAYAT PAHALILIĞI SÜRECEK"

Gelecek aylara ilişkin enflasyon tahminine değinen Ulusoy, "Matematiksel olarak enflasyon düşecek. Düşmek zorunda. Zira geçen yılın enflasyonu aylık olarak yüksekti. Ama unutmamak gerekir enflasyon matematiksel olarak düşecek fakat hayat pahalılığı sürecek" ifadelerini kullandı.

"TÜİK DE BU İŞİN İÇİNE GİRECEK"

Dezenformasyon yasasına da değinen Ulusoy, "Aslında bu yasalaştırılmak istenen ENAG yasası. Burada yapılmak istenen 'yetkili bir kurum haricinde bir kurum istemiyoruz' demek. Ben bu yasaya karşı değilim. Çünkü biz ENAG olarak doğru bilgi veriyoruz ve bundan çekinmiyoruz. Ama TÜİK de bu işin içine girecek ve biz karşılaştırma isteyeceğiz" diye konuştu.

Etiketler
Enflasyon TÜİK Türkiye Veysel Ulusoy