Öğrencilerin barınma krizinde yeni perde: Rakamlar kara tabloyu ortaya koydu

Üniversite öğrencileri barınmak için seçenek arayışına girerken artan enflasyonun kiralık dairelerin fiyatlarında sebep olduğu artışı m2 ortalamaları gözler önüne serdi.

Öğrencilerin barınma krizinde yeni perde: Rakamlar kara tabloyu ortaya koydu

GERÇEK GÜNDEM -

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 79,60'a yükseldi. Bağımsız iktisatçılar tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 176 olarak açıkladı.

Artan enflasyon ev kiralarında da artışa neden oldu. Üniversitelerde kayıt dönemleri başlarken öğrenciler ev arayışına girdi. Kredi Yurtlar Kurumu'nun yatak kapasitesi 800 bin olurken Türkiye'de yaklaşık 8 milyon 300 bin üniversite öğrencisi bulunuyor. Özel yurtlar ve kiralık evler ise barınma için öğrencilerin diğer alternatifi oldu

Son aylarda yaşanan kira artışları, öğrencilerin ev bulma sürecini etkilerken, öğrenci nüfusunun en yoğun olduğu illerdeki kiralık konutların m2 fiyatlarındaki yükseliş trendi dikkat çekti. Hepsiemlak verilerine göre öğrencilerin en yoğun olduğu illerde m2 fiyatlarının; İstanbul 97 TL, İzmir 61 TL, Eskişehir 42 TL, Ankara 40 TL, Erzurum 18 TL olduğu gözlendi.

KAYIT ÖNCESİ DÖNEM İLE DİKKAT ÇEKEN FİYAT FARKI

Öğrenci nüfusunun en yoğun olduğu illerdeki m2 fiyatları kayıt öncesi dönemle karşılaştırıldığında İstanbul, Eskişehir ve Ankara’nın birim fiyatlarında artış, İzmir ve Erzurum’da ise birim fiyatının gerilediği gözlenirken, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise 2 kattan fazla artış gösterdiği dikkat çekti.

Buna göre geçtiğimiz yıl kiralık evlerin m2 fiyatları İstanbul’da 40 TL, Eskişehir’de 14 TL, Ankara’da 15 TL iken, bu sene Temmuz ayında 40 TL olan İstanbul 95 TL’ye, Eskişehir 40 TL’ye, Ankara ise 38 TL’ye ulaştı. İzmir 62 TL, Erzurum’un da 21 TL olduğu kayıt öncesi dönemdeki kiralık konut m2 fiyatları, Ağustos ayında gerileyerek, İzmir’de 61 TL, Erzurum’da ise 18 TL olduğu gözlendi.

Etiketler
Barınma Enflasyon Kiralık Öğrenci