Dolarda kritik viraj: Yeni zirve beklentisi arttı!

ABD Merkez Bankası'nın daha fazla sıkılaşacağı beklentisi ve Avrupa'daki zayıf görünüm nedeniyle uluslararası piyasalarda gerileyen dolar, artan siyasi ve ekonomik risklerle yeniden yükselişe geçebilir.

Dolarda kritik viraj: Yeni zirve beklentisi arttı!

ABD'de temmuzda Tüketici Fiyat Endeksi'nin yıllık yüzde 8,5 ile beklentilerin altında artmasının ardından dün de Üretici Fiyat Endeksi yüzde 9,8 artarak tahminlerinin gerisinde kaldı.

Bu gelişmelerle dolar endeksi, dün 104,6 ile yaklaşık bir ayın en düşük seviyelerini test etmesinin ardından bugün 105'in hemen üzerinde dengelendi. Avro/dolar paritesi de yüzde 0,2 azalışla 1,0290'dan işlem görüyor.

DOLARDAKİ DÜŞÜŞÜ HIZLANDIRDI

Doların bazı gelişmiş ve gelişen paralar karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi 14 Temmuz'daki zirve seviyesinden yaklaşık yüzde 3,5 düştü. ABD'de bu hafta açıklanan ve tahminlerden düşük gelen enflasyon verisi de dolardaki düşüşü hızlandırdı. Ancak bazı gözlemciler, dolarda düşüşün devam edeceği konusunda şüpheli.

"DOLAR ENDEKSİNDE YENİ ZİRVE TEST EDİLEBİLİR"

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, Bank of Montreal Küresel Döviz Stratejileri Müdürü Greg Anderson "Resesyon endişelerinin bittiğine ikna olmadım. Gelecek 3 ayda bu endişeleri yeniden gündeme getirecek bazı şoklar görebiliriz, bu durumda dolar endeksinde yeni zirve de test edilebilir" yorumunu yaptı.

"EURO'NUN ZAYIF SEYRİ SÜREBİLİR"

Nomura International Döviz Stratejisti Jordan Rochester ise, Avrupa'da kışın yaşanabilecek enerji sıkıntısı, olası gıda krizi ve resesyon etkileriyle Euro'nun dolar karşısında zayıf seyrini sürdüreceğini öngördü.

Etiketler
Dolar Merkez Bankası