Reel sektör güveni son iki yılın en düşük seviyesine geriledi!

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), temmuzda bir önceki aya göre 2,7 puan gerileyerek 103,7'ye indi. Böylelikle endeks son iki yılın en düşük seviyesini gördü.

Reel sektör güveni son iki yılın en düşük seviyesine geriledi!

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından temmuz ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. İktisadi

Buna göre, Reel kesim güven endeksi Temmuz'da bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak 103,7 değerini aldı. Böylelikle endekste Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviye kaydedildi.

GENEL GİDİŞAT AZALIŞ YÖNÜNDE ETKİLEDİ

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki üretim hacmi, genel gidişat ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi ise azalış yönünde etkiledi.

ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 85,5'E YÜKSELDİ

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ve gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler de azaldı.

Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endenksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 4,6 puan artarak yüzde 85,5 seviyesinde gerçekleşti.

Etiketler
Temmuz Güven Endeksi