Uzmanlar, TÜİK'in enflasyon hesabını çürüttü: Yurttaşın cebindeki para çalındı

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarının hatalı olduğunu gündeme getirdi.

Uzmanlar, TÜİK'in enflasyon hesabını çürüttü: Yurttaşın cebindeki para çalındı

GERÇEK GÜNDEM - TÜİK verilerine göre, haziran ayında enflasyon yüzde 4,95 artarken, yıllık bazda 78,62 seviyesine yükseldi. Buna göre, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına temmuz ayında yüzde 42,35 oranında zam yapılacak. Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 41,69 oranında zam yapılacak.

TÜİK'in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "TÜİK yine yakalandı! Haziranda otomobile ortalama yüzde 15-20 arasında zam geldi. TÜİK'in 'uygun bulduğu' zam oranı ise dizelde yüzde 1.77, benzinlide yüzde 3.77. Zam oranının yüzde 15 yerine bu düzeyde alınması TÜFE'nin 0.85 puan düşük görünmesini sağladı. Yani yüzde 4.95 açıklanan artış yüzde 5.80 olacaktı" dedi.

"ÇALIŞANLAR DA BUNA GÖRE ENFLASYON FARKI ALACAKTI"

Aktaş, "Otomobildeki artış yüzde 15 olarak yansıtıldığında bile haziran oranı yüzde 5.80'e çıkacak, bunun sonucunda da altı aylık artış ilan edildiği gibi yüzde 42.35 değil, yüzde 43.50 olacak, çalışanlar da buna göre enflasyon farkı alacaktı. Bu yalnızca otomobildeki gerçek. Ya diğer kalemlerde durum ne?" diye sordu.

"EMEKLİLER DAHA AZ ZAM VE ENFLASYON FARKI ALIR"

Aktaş, "Enflasyon olduğundan düşük açıklandığı sürece çalışanlar ve emekliler hak ettiklerinden daha az zam ve enflasyon farkı alır" diye belirtti.

"İŞİN İÇİNDEN ÇIKANA AŞK OLSUN"

İktisatçı İris Cibre ise, "TÜİK verilerine göre, doğalgaz fiyatlarındaki artış yüzde 24,80. Ancak doğalgaza haziranda yüzde 30 zam gelmişti. Verilere göre, karayolu taşımacılığı fiyatlarındaki artış yüzde 10,80. Ancak aynı ay TCDD yüksek hızlı tren bileti fiyatlarına yüzde 30, otobüs bileti fiyatlarınaysa yüzde 23 zam geldi. İşin içinden çıkabilene aşk olsun" ifadelerini kullandı.

Etiketler
Enflasyon Para TÜİK Türkiye Dünya Gazetesi