TZOB'dan çiftçilere ÇKS uyarısı

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısındaki azalma devam ediyor. Geçen yıl eylülde başlayan başvurularda bugüne kadar 1,7 milyon çiftçi kayıt yaptırdı. TZOB Başkanı Bakraktar, bu sayının yetersiz olduğunu bildirdi.

TZOB'dan çiftçilere ÇKS uyarısı

Türkiye’de çiftçi sayısı son yıllarda düşmeye devam ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının azaldığına dikkat çekerek, 2003’te 2 milyon 765 bin olan sisteme kayıtlı çiftçi sayısının 2020’de 2 milyon 127 bin olduğunu kaydetti.

Çiftçilerin tarımsal üretim faaliyetine devam ettikleri halde çeşitli nedenlerle ÇKS›ye kayıt yaptıramadığını vurgulayan Bayraktar, şunları bilgiyi verdi:

"Çiftçilerimizin tarım yaptıkları alana yönelik başvurularını zamanında yapmalarının önemi yanında, tarım yapıldığı halde çeşitli gerekçelerle ÇKS kaydına engel teşkil eden sorunların da çözülmesi ve ÇKS kaydı yaptıramayan çiftçilerimizin kayıtlarının yapılması da önemli.”

Ülkede 2021 itibarıyla 23,44 milyon hektar alanın 15,16 milyon hektarı ÇKS’ye kayıtlı olduğunu belirten Bayraktar, “ÇKS başvurusunu yapmayan üreticilerimiz yıl içinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi desteklemelerden yararlanamıyor. Ayrıca düşük faizli kredi kullanamıyor, TMO gibi kurumlara ürün veremiyor, devlet destekli tarım sigortasına başvuramıyor” ifadelerini kullandı.

Bu durumda ülkede 8,3 milyon hektar tarım arazisi kayıt altına alınamadığına dikkat çeken Bayraktar, “Bu alanların bir kısmında üretim devam etse de üretici destekten faydalanamıyor. Yıl içinde yaşanan herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zarar doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi uygulamasında veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklemelerde çiftçilerimizin mağdur olmamaları için ÇKS başvurularını ertelemeden mutlaka yaptırmaları gerekiyor."

Bayraktar, 2022 yılı ÇKS kaydı başvurusunun geçen yıl eylülde başladığını hatırlatarak, 27 Mayıs itibarıyla 1 milyon 702 bin çiftçinin 12,83 milyon hektar alan için ÇKS kaydını yaptırdığını bildirdi.

Bu rakamların yetersiz olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Çiftçilerimiz son başvuru gününü beklememeli, yaşanabilecek yoğunluğu göz önünde bulundurarak odalarımızdan alacakları çiftçi belgesi ve diğer belgelerle Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine bir an önce başvurusunu yapmalıdır" ifadesini kullandı.