Ek bütçeye tepki büyüyor: Türkiye'de adı konulmamış ağır bir faizci hükümet vardır

AKP'nin bütçe hedefi tutmazken Ekonomist Kerim Rota ve Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, ek bütçe teklifini değerlendirdi. Rota, "Dar gelirli daha da enflasyon altında ezilecek" derken Özcan ise, "Adı konulmamış ağır bir faizci hükümet vardır" dedi.

Ek bütçeye tepki büyüyor: Türkiye'de adı konulmamış ağır bir faizci hükümet vardır

GERÇEK GÜNDEM- ÖKKEŞ TAŞKIN - AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Buna göre; genel bütçe kapsamındaki idarelerin bütçelerine 817 milyar 271 milyon 632 bin lira, özel bütçeli idarelerin bütçelerine 63 milyar 203 milyon 143 bin lira olmak üzere toplam 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek eklenmesi öngörüldü. Bu kapsamda yapılan ödenek eklemeleri karşılığı Hazine yardımı ödenekleri ilgili idare bütçelerine eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

'ENFLASYON' VURGUSU

Ek bütçe gerekçesinde; 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile merkezi yönetim bütçe giderleri için 1 trilyon 750 milyar 957 milyon 322 bin TL ödenek tahsis edildiği ancak “dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik ve jeopolitik gelişmeler sonucu genel fiyatlar seviyesinde önemli artışlar meydana geldiği dolayısıyla bütçe de artış yapılması ihtiyacı doğduğu” belirtildi.

"DAR GELİRLİ ENFLASYONUN ALTINDA EZİLİYOR"

TBMM'ye getirilen 'enflasyon' vurgulu ek bütçe gerekçesini ilişkin Gerçek Gündem'e konuşan Ekonomist Kerim Rota, "Bu faiz ödemeleriyle olan enflasyonun altında ezilen dar gelirlilere oluyor. Bununla yaptığınız borçlanmalarla enflasyon çok daha yukarı gider" dedi.

"BÜTÇE AÇIĞI 500 MİLYAR TL'NİN ÜZERİNE ÇIKACAK"

"Türkiye tarihinde ilk defa ek bütçe istenirken bütçe açığının daha da azalacağın" iddia edilmesini değerlendiren Rota, "Enflasyonun çok yüksek olduğu dönemde vergi gelirleriyle bütçenin artacağı düşünülüyor ama bir defa mahsus vergi gelirleriyle bu bütçeyi artırmak zor. Nasıl olsa Meclis'ten onaylatırız mantığıyla özensiz bir şekilde hazırlanmış bir taslak. Fakat yıl sonuna gelindiğinde bütçe açığı 500 milyar TL'nin üzerine çıkacağını düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

"AKP SADECE HAZİNE'NİN ÖDEDİĞİ FAİZ ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR"

Rota, "Bu bütçeyle birlikte Türkiye'nin bu yılki faiz ödemesi 330 milyara çıkacak. Daha önce bütçelenmeyen Kur Korumalı Mevduat (KKM) ödemesi için de ayrıca 40 milyar TL faiz ödemesi koydular. Bütün bu bütçeye rağmen KKM'yi sadece bütçe ödemiyor. Merkez Bankası'nın ve Hazine'nin vergi feragatlarıyla bugün KKM'ye 170 milyar TL ödeniyor. AKP, sadece KKM'ye Hazine'nin ödediği üzerinden siyaset yapıyor'' diye konuştu.

"TÜRKİYE İFLAS ETTİRİLDİ"

"Türkiye'de özellikle Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden sonra bütçeden yapılan faiz ödemelerine bakıldığında 50-60 milyar TL seviyesinde olan faiz harcamalarının hızlı bir biçimde 250 milyar TL'ye ulaştığını gördük" diyen Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan ise, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir" sözlerine atıfta bulunarak şu ifadelere yerdi:

"Türkiye'de para politikası alenen faiz düşerse enflasyon da düşer tezi nedeniyle iflas ettirildi. Türkiye'de bu sistemle sadece faizler yükselmekle kalmadı. Artık Türkiye'de faiz, enflasyon ve kur dengeden çıktığı için hükümet bu projeleri uygulamaya başladı. KKM sistemi ile aslında 'kur nereye giderse faiz orasıdır' dediği sınırsız bir faiz artırımıdır. Bizim yaptığımız hesaplamalara göre, bugün itibariyle kurun geldiği yere baktığımızda KKM'den kaynaklanan yükün Hazine'ye ve Merkez Bankası'na yükü toplam 170 milyar TL düzeyinde olduğunu düşünüyoruz. Bugün hükümet kararından vazgeçip yarın sabah 'KKM miktarlarını ödeyeceğim' dese yaklaşık 170 milyar TL tutarında ödemeye gidecektir"

"ADI KONULMAMIŞ AĞIR BİR FAİZCİ HÜKÜMET VARDIR"

Özcan, "Türkiye'de adı konulmamış ağır bir faizci hükümet vardır. Bu hükümet faizden dolayı yılın yarısında bütçeyi revize etmek zorunda kalmıştır. Çünkü üretici ve tüketici enflasyonun fazla olduğu bir ülkede siz bütçeyi sürdüremezsiniz. Türkiye'nin artık yaptığı bütçelere nefesi yetmemektedir. Maalesef hükümet kontrolünü yitirmiş kur, enflasyon dengesini hesap edememiştir. Bu hükümet aklın ve bilimin gerçeklerinden uzaklaşmış bir hükümettir" dedi.

Etiketler
Gelecek Partisi Enflasyon Faiz Türkiye