Hazine yüksek faizle borçlanıp servet transferine soyundu: “Faturayı halk ödeyecek”

Hazine, düzenlediği tahvil ihalesiyle 5,25 milyar lira borçlandı. Borç yükü artarken konuya ilişkin Gerçek Gündem'e konuşan Kerim Rota, ''Bunun adı servet transferidir'' dedi.

Hazine yüksek faizle borçlanıp servet transferine soyundu: “Faturayı halk ödeyecek”

GERÇEK GÜNDEM - ÖKKEŞ TAŞKIN - Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği tahvil ihalesinde 5 milyar 245,5 milyon lira borçlanmaya gitti. Bakanlık ihalede, 2 yıl (679 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 10,45 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilini yeniden ihraç etti.

İhalede basit faiz yüzde 24,82, bileşik faiz yüzde 26,36 olarak kayıtlara geçti.

BORÇ YÜKÜ ARTIYOR

Nominal teklifin 2 milyar 666 milyon lirayı bulduğu ihalede, nominal satış 1 milyar 540 milyon lira, net satış 1 milyar 495,5 milyon lira olarak gerçekleşti. Kamu kuruluşlarından gelen 2 milyar 500 milyon liralık teklifin tamamının karşılandığı ihalede, piyasa yapıcılarından 1 milyar 824 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 1 milyar 250 milyon liralık satış yapıldı.

Böylece Hazine piyasaya 5 milyar 245,5 milyon lira borçlandı.

''BUNUN ADI SERVET TRANSFERİ''

Konuya ilişkin Gerçek Gündem'e konuşan Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, ''Merkez Bankası faizinin yüzde 14 olduğu bir dönemde Hazine'nin bu şekilde borçlanmasının adı servet transferidir. Bankalar ve finans kuruluşları son 8 yılda kârlarını bu şekilde artırmışlardır. Nebati'nin bugün itiraf ettiği gibi 'Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor' sözleri tam olarak buna işarettir'' ifadelerini kullandı.

''HALKIN SIRTINA ENFLASYON OLARAK YÜKLENİYOR''

AKP'nin bu durumu tersine çevirmek gibi bir planı olmadığını belirten Rota,''AKP'nin ekonomi planı halkın sırtına enflasyon olarak yükleniyor. Sanayici ve finans kuruluşları kârını artırırken, dar gelirli her geçen yoksullaşıyor'' dedi.

Etiketler
Faiz