Sigara ve alkoldeki zamlar enflasyonu körüklüyor: AKP, halktan intikam alıyor

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları sonrası alkollü içkiler ve tütün, aylık artışın en yüksek olduğu gruplar oldu. ''Üretici fiyatlarındaki artışın enflasyonu etkileyeceğini'' söyleyen Ekonomist Evren Devrim Zelyut, ''AKP, halktan intikam alıyor'' dedi

Sigara ve alkoldeki zamlar enflasyonu körüklüyor: AKP, halktan intikam alıyor

GERÇEK GÜNDEM - ÖKKEŞ TAŞKIN

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigara ve alkol bağımlılığının kendisini ciddi manada rahatsız ettiğini belirterek, vergileri sürekli artırdıklarını söyledi.

Erdoğan, “Devamlı artırıyoruz, bundan dolayı da çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz hem sigarada artırıyoruz. Fakat hayret aç, sefil geziyor ama onu almaktan geri durmuyor” dedi.

SON 24 YILIN ZİRVESİ

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), açıkladığı mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre, yıllık bazda enflasyon son 24 yılın zirvesine yükselerek yüzde 73,50 oldu.

Enflasyonun artmasına neden olan sigara ve alkollü içeceklere ardı ardına zam yapılırken, iktidarın uyguladığı artan vergiler de fiyatının sürekli yükselmesine yol açtı.

Bu gelişmelerle birlikte TÜİK'in açıkladığı verilere göre, mayıs ayında bir önceki aya göre, artışın en yüksek olduğu ana gruplar yüzde 6,53 ile alkollü içkiler ve tütün oldu.

''BU ÜRÜNLERİ TÜKETEN HALKTAN İNTİKAM ALIYOR''

Enflasyon sepetinde yüzde 4,3 ağırlığı bulunan sigara ve alkollü içeceklere iktidar politikalarıyla gelen zamlar sonrası etkisini Gerçek Gündem'e değerlendiren Ekonomist Evren Devrim Zelyut, ''Yanlış faiz politikası nedeniyle bütçemiz artan kuru kontrol altında tutmak için çok büyük açıklar veriyor. Bu açıkların giderilmesi için Hazine'nin kaynakla doldurulması adına zam yapılıyor. Ama bu yelpazenin içinde alkollü ürünlere ve sigaraya zam yapılmasının iki nedeni var. Birinci olarak amaçlanan bütçe açığını kapatmak, ikinci olarak ise AKP'nin tarikatlardan aldığı talimatları yerine getirdiğine dair görüşler var. AKP, görüşleri doğrultusunda sigara ve alkole zam yaparak, nefretini kusuyor. Bu zamlarla birlikte bu ürünleri tüketen halktan intikam alıyor'' dedi.

''EKONOMİK AKTİVİTELERİN DURMASI ÇOK DAHA KUVVETLİ''

Zelyut, ''Açıklanan son rakamlara baktığımızda tüketici fiyatlarının hayatın içindeki gerçekleri yansıtmadığını görüyoruz. Bununla beraber TÜİK'in üretici fiyatlarına baktığımızda kötü sinyaller veren rakamlar karşımıza çıkıyor. Üretici fiyatlarına baktığımızda ise, karşımıza çıkan yüzde 132,16 oranındaki artış, gelecek dönemde firmaların bir durgunluğa gireceğini gösteriyor. Çünkü alım gücü düşen halk bir de yüksek fiyatlarla karşılaştığı zaman ekonomik aktivitelerin durması çok daha kuvvetli. Üretici fiyatlarındaki bu artış, şirketlerin pahalı mallar üretmesine neden olacağından enflasyonu etkileyeceğini unutmamak lazım'' diye konuştu.

''ENFLASYONUN NEDENİ ERDOĞAN'DIR''

''Enflasyonun nedeni Erdoğan'ın kendisidir'' diyen Zelyut, ''20 yıllık yapısal politikalardaki yanlışlık, tarım ve sanayinin ihmal edilmesiyle birlikte AKP'li oligarklara verilen bütçeler bu enflasyonu doğurmuştur. Erdoğan'ın çılgın faiz politikasıyla birlikte hem reel hem finansal sektörünü alt üst ederek enflasyonu yükseltmiştir'' ifadelerini kullandı.

HAZİRAN AYI ENFLASYONU DA ETKİLENECEK

Öte yandan Maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla alkollü içkilerde yüzde 25, sigara ve tütün ürünlerinde yüzde 10 artırılırken, söz konusu artışların haziran ayı enflasyonunu da etkilemesi bekleniyor.

Etiketler
Tütün Evren Devrim Zelyut Sigara Enflasyon