İbrahim Kahveci: Faizcilere en parlak günlerini yaşatan bir yönetim anlayışı karşımızda

Karar yazarı İbrahim Kahveci, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararlarının piyasalara ve banka faizlerine etkisini yazdı. Kahveci, tahvil faizlerinin de yüzde 27'ye yükseldiğini aktardı.

İbrahim Kahveci: Faizcilere en parlak günlerini yaşatan bir yönetim anlayışı karşımızda

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modelini açıklaması ile Eylül ayından itibaren Merkez Bankası faizi 5 puan indirildi. Son 5 toplantıda ise faiz yüzde 14'te sabit tutuldu.

Karar yazarı İbraihm Kahveci ise bugünkü köşesinde bankaların faiz gelirini yazdı.

İbrahim Kahveci, "Geçen yılın tamamında tüm bankaların tüm TL kredilerinden aldıkları faiz geliri 532 milyar 517 milyon liraydı (2020 yılında 342 milyar 995 milyon lira). İşte bu faiz maliyetini 100-150 milyar lira düşürmek için faiz indirimi yoluna çıktık. Ve Merkez Bankası faizlerini %19,0’dan yüzde 14,0’e düşürdük. Ama o da ne? Merkez faiz düşürünce (enflasyon düşmeden) piyasa artan riskleri ekledi ve piyasa faizleri yükseldi. Naci Ağbal döneminde yüzde 14,0-15,0 aralığında seyreden tahvil faizleri Şahap Bey ilk geldiğinde 17,0-18,0 seviyelerinde seyrediyordu. Şimdi bu tahvil faizleri yüzde 27,0 üzerinde." ifadelerini kullandı.

Kahveci, "Faiz düşürerek faiz artıran ve faizcilere en parlak günlerini yaşatan bir yönetim anlayışı karşımızda." değerlendirmesinde bulundu.

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
İbrahim Kahveci Faiz Merkez Bankası