Enflasyona dayalı bononun ekonomiye maliyeti ne olacak? 'Görünen o ki ödemeye de devam edeceğiz'

Karar yazarı Oğuz Demir, "KKM bütçe maliyeti kurdaki artışlarla 80 milyar TL’yi buldu biliyorsunuz. Enflasyona dayalı bonolar ile bu maliyetin çok daha üzerinde bir maliyeti de üstlenmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Enflasyona dayalı bononun ekonomiye maliyeti ne olacak? 'Görünen o ki ödemeye de devam edeceğiz'

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modelininin uygulanmaya başlamasıyla Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından 20 Aralık’taki kabine toplantısı sonrası kamuoyuna açıklanan Kur Kurumalı Mevduat (KKM) sistemi beş aya aşkın bir süreyi geride bıraktı.

Liradaki değer kaybı ve enflasyondaki artış durdurulamazken iktidarın üzerinde çalıştığı enflasyona dayalı tahvil eleştirilere neden oldu.

Enflasynon Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yüzde 69,97'ye ulaşırken Karar gazetesi yazarı Oğuz Demir, "Neye yaradı, kime yaradı?" başlıklı yazısında nflasyona dayalı tahvil ya da bono çıkarılmasının kur korumalı mevduattan (KKM) Hazine'ye daha fazla yük bindireceğini ifade etti.

Kur Korumalı Mevduat uygulamasını eleştiren Demir, "Eğer ki o dönem normal olanı yapıp Merkez Bankası faizleri arttırsa ve normal bir düzende devam ediyor olsaydı şöyle olacaktı: Borç alan aldığı borcun faizini, tasarrufunu faize yatıran kişiye ve aracılık yapan bankaya kendi ödeyecekti. Enflasyon artarken faizler artmadığı için ise olan şu oldu: Borçlananın ödemesi gereken faizin önemli bir kısmını da, tasarruf yapanın alması gereken faizin önemli bir kısmını da hep birlikte biz ödemiş olduk. Alan ve satan razı oldu… Arada ise olan bize oldu… Görünen o ki ödemeye de devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyona dayalı bono ile durumun daah vahim olacağını yazan Demir, "Vade günü geldiğinde de o enflasyon kadar faizi yine hep birlikte ödeyeceğiz. KKM bütçe maliyeti kurdaki artışlarla 80 milyar TL’yi buldu biliyorsunuz. Enflasyona dayalı bonolar ile bu maliyetin çok daha üzerinde bir maliyeti de üstlenmiş olacağız. Düşünsenize iyimser bir ihtimalle enflasyon bu borçlanmanın sonundaki ilk yılda yüzde 60 olsa bononun faizi bu olacak..." ifadelerini kullandı.

OĞUZ DEMİR'İN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN


Etiketler
Enflasyon KKM