Erdoğan, 'faizi indireceğiz, enflasyon da inecek' demişti, ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyon, faiz ilişkisini tek tek sıraladı

Merkez Bankası, üst üste dördüncü defa politika faizi değiştirmeyerek yüzde 14'te sabit tuttu. Bankanın faiz kararını değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyon, faiz ilişkisine dikkat çekti.

Erdoğan, 'faizi indireceğiz, enflasyon da inecek' demişti, ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyon, faiz ilişkisini tek tek sıraladı

GERÇEK GÜNDEM - AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" demişti. Ekonomi programını; yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla büyüme üzerine bina ettiklerini ifade eden Erdoğan, ''Faizi indireceğiz ve indiriyoruz. Bilin ki enflasyon da inecek, daha da düşecek" ifadelerine yer vermişti.

Bu gelişmelerle birlikte Merkez Bankası , geçen yıl politika faizini eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 500 baz puan indirerek yüzde 19 seviyesinden yüzde 14 seviyesine çekmişti. Banka; ocak, şubat, mart ve nisan ayında da beklentilere paralel olarak yüzde 14 olan faizde herhangi bir değişikliğe gitmedi.

''YEDİ AY YETERLİ BİR SÜRE''

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından enflasyon, faiz ilişkisine 'Teori Gerçeklere Uymuyorsa' başlıklı yazısında dikkat çeken ekonomist Mahfi Eğilmez, ''Hazine ve Maliye Bakanı, bu gidiş yolunu: ‘Faizi düşüreceğiz, faiz düşünce kur yükselecek, kur yükselince ihracat artacak, ithalat gerileyecek ve dolayısıyla cari açık fazlaya dönüşecek, sonunda da enflasyon düşecek ve düze çıkacağız’ şeklinde bir açıklamayla özetledi. Bu açıklama aslında bir süredir hükümet uygulamalarına esas alınan ‘faiz, enflasyonunun nedenidir’ şeklindeki görüşün biraz daha geliştirilmiş şekliydi. Bu açıklanan yaklaşıma program diyemiyoruz çünkü hedefler ve hedeflere ulaşmak için yapılacak olanlar bu açıklamanın içinde yoktu. Zaman içinde ‘kervan yolda dizilir’ anlayışı çerçevesinde gidişata göre kur korumalı mevduat uygulaması gibi bazı kararlarla boşluklar doldurulmaya çalışıldı. Açıklanan bu gidiş yoluna ilişkin uygulamanın başlamasının üzerinden yedi ay geçti. Yedi ay, böyle bir uygulamada en azından ilk olumlu sonuçların alınması için yeterli bir süredir'' ifadelerine yer verdi.

''KUR YÜKSELDİ''

Faiz indirimi sonrasında beklendiği gibi kurun yükseldiğini dile getiren Eğilmez, ''Kurdaki yükselişin son dönemde durulmuş gibi görünmesinin önemli nedenlerinden birisi piyasaya döviz satılarak yoğun müdahalede bulunulması, şirketlere vergi avantajları tanıyan kur korumalı mevduat hesabı uygulaması ve bankaların döviz satış kurlarıyla alış kurları arasında çok yüksek bir fark yaratılmasıdır. Açıklanan gidiş yolu çerçevesinde kurun yükselerek cari açığı düşürmesi ve cari fazlaya dönüştürmesi beklendiğine göre bu açıkladığımız yöntemlerle kurun yükselmesine niçin set çekilmeye çalışıldığı sorusu ise bugüne kadar yanıtlanmadan kaldı'' dedi.

''CARİ AÇIK AZALMADI''

Merkez Bankası’nın faiz indirimine başladığı Eylül ayından önce cari açık azalma eğiliminde bulunuyordu diyen Eğilmez, '' Eylül ayında faiz indirimi yapıldıktan sonra bu azalma eğilimi zayıflayarak Ekim ve Kasım aylarında da sürmüş, Aralık ve Ocak aylarında yeniden artışa dönmüş görünüyor. Bu görünüm faizin düşürülmesiyle cari açıkta bir düşüş olmadığını tam tersine artış olduğunu net bir biçimde ortaya koymaktadır'' ifadelerini kullandı.

''NE CARİ AÇIK AZALMIŞ NE DE ENFLASYON DÜŞMÜŞ''

Eğilmez, ''Çok net görüleceği gibi faiz indirimi öncesinde pek kıpırdamayan enflasyonda faiz indiriminden sonra (kur artışının da etkisiyle) ciddi bir yükseliş yaşanmış. Bu durumda yeni gidiş yolunda faiz düşürülünce tutan tek tahmin kurun yükselmesi olmuş. Ne cari açık azalmış ne de enflasyon düşmüş, ikisi de artmış'' diye belirtti.

Etiketler
Merkez Bankası Enflasyon Faiz Mahfi Eğilmez