Taha Akyol: Vatandaşa, eğitime, fabrikaya, tarlaya gitmesi gereken milyarlar faize ve KKM’ye gidiyor!

Karar yazarı Taha Akyol, enflasyondaki yükselişin ve kur korumalı mevduat hesabının Türkiye'de yarattığı krizleri köşesinde aktardı.

Taha Akyol: Vatandaşa, eğitime, fabrikaya, tarlaya gitmesi gereken milyarlar faize ve KKM’ye gidiyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon yüzde 54,44 oldu. Bağımsız araştırmacılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise şubat ayında yıllık enflasyonu yüzde 123,8 olarak açıkladı.

Karar yazarı Taha Akyol AKP iktidarının ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyın karşısında kriz yaratan tutumunu yazdı.

Akyol, ilk kez 1967 yılında uygulanan ve 1989 yılına kadar ödemeleri yapılan Dövize Çevrilebilir Mevduat'ın (DÇM) Türkiye'ye maliyetini de hatırlatarak yaşananları karşılaştırdı.

Taha Akyol kur korumalı mevduat hesabının hazineye maliyetini "Doların yükselmesini önlemek için getirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Hazine’ye ilk üç ayda 17 milyar lira yük getirmiş. Prof. Şenol Babuşçu’ya göre, dolar haziran sonuna kadar ayda 50 kuruş artarsa Hazine’ye binen yük 63.1 milyar liraya, ayda bir lira artarsa 74 milyar liraya çıkacak!" ifadeleriyle aktardı.

Taha Akyol, DÇM'ler hakkında Turgut Özal'ın şu sözlerini hatırlattı: “İnşallah gençlerimiz bundan ders alır. Bir daha böyle hesapsız kitapsız hatalar yaparak, gelecek nesilleri zor taşınan yük altına sokmaz. 84-89 arasında bu ödemeleri yapmasaydık aile başına herkese 1 milyon TL para ödeyebilirdik. 9 bin ilave okul, 900 orta boy fabrika, 500 hastane ve 4 bin km otoyol daha yapardık. 100 bin insan iş sahibi olabilirdi. İşte geçmişin hatalarının bir topluma ne kadara mal olduğunun basit bir bilançosu budur."

Taha Akyol, "Şimdi de vatandaşa, eğitime, fabrikaya, tarlaya gitmesi gereken milyarlar faize ve KKM’ye gidiyor! Erdoğan’ın gündeminde ise Özal gibi, Derviş gibi veya kendisinin ilk on yılı gibi rasyonel reformist politikalar yok; bu noktaya getiren politikalarda ısrarlı… Rasyonel reformist politikalar ortaya koymak muhalefetin görevi." ifadelerini kullandı.

TAHA AKYOL'UN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Enflasyon Faiz KKM Türkiye Taha Akyol