Kulis: Tarım Bakanı krize hazırlanıyor

Habertürk yazarı Kemal Öztürk, yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin Ukrayna-Rusya savaşı sonrası dünyadaki gıda tedariki konusunda ciddi sorunlar beklediğini ve bu yönde hazırlıklar yaptığını ileri sürdü.

Kulis: Tarım Bakanı krize hazırlanıyor

Habertürk gazetesi yazarı Kemal Öztürk, Orman Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Yeşilin en'leri' etkinliğinde yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'yle baş başa sohbet etme şansı bulduğunu söyledi.

Buna göre Kirişçi, Rusya'nın ABD ve NATO'yla yaşadığı gerilimde yeni bir perde açarak başlattığı 'Ukrayna işgali' nedeniyle dünyadaki gıda tedariki ve üretimi konusunda ciddi sorunlar yaşanmasını beklediklerini söyledi.

Öztürk, izlenimlerini şöyle paylaştı:

'STRATEJİK GIDA ÜRÜNLERİ KONUSUNDA CİDDİ BİR PLANLAMA YAPACAKLARINI GÖRDÜM'

"Bakanlık olarak durumu yakından takip ediyorlar. Stratejik gıda ürünleri konusunda ciddi bir planlama yapacaklarını gördüm. Ancak uzun vadeli üretim planlamasından ziyade, savaş sonrası oluşan krize karşı bir acil eylem planı hazırlanacak sanırım.

'Daha sonra da bir 'Tarım Politikası' için mevcut strateji belgelerini yenileyecekler.

BAKANLIĞIN BÖLÜNMESİ GEREK'

Tarım ve Orman Bakanlığı çok büyük bir kurum. 34 genel müdürlüğü var. Bana göre bakanlığın bölünmesi gerek. Bunu Vahit Bey'le konuşmadık ama bence tarım, başlı başına bir bakanlık olarak kalmalı. Su, orman ve diğer birimler başka bakanlık olabilir.

'YÖNETİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL'

140 bin kişinin çalıştığı bir bakanlığı verimli yönetmek mümkün değil. Eski bakanı hiç görmeyen birçok genel müdür var. Bu yönetilebilir bir durum değil. Bakan Kirişçi bu denli büyük bakanlıkta çalışanları nasıl motive edecek, nasıl verimli hale getirecek ve kamuoyunda zedelenen imajını nasıl düzeltecek bilmiyorum. İşi kolay değil.

'BAŞARAMAZSA TERSİ BİR ETKİ OLACAK'

Seçime 15 ay kaldı. Eğer Tarım Bakanlığı sorunları çözer, çiftçi, köylü, üretici, tüketici bundan memnun kalırsa, bunun seçimlere de etkisi çok büyük olacak. Başaramazsa da tersi bir etki olacak tabii.

Şahsen Vahit Bey'i çok istekli ve kararlı buldum. Kamuoyunda herkesin saygı duyduğu bir isim. Bu açıdan tarım için önemli bir şans. İzleyelim görelim."

Kemal Öztürk'ün yazısının tamamını için tıklayın.

Etiketler
Kemal Öztürk Ukrayna Rusya Rize