İbrahim Kahveci: Bir millet hem dışarıdan hem de içeriden bu kadar acıyı nasıl çekecek?

Karar yazarı İbrahim Kahveci akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamları değerlendirdiği köşesinde "Fiili faiz enflasyona geldi ama biz hala bir inat uğruna MB faizini yüzde 14,0’de tutuyoruz." ifadelerini kullandı.

İbrahim Kahveci: Bir millet hem dışarıdan hem de içeriden bu kadar acıyı nasıl çekecek?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi kararları nedeniyle Dolar/TL kurunda meydana gelen yüksek artışın önüne geçilmesi amacıyla 20 Aralık 2021'de Kur Korumalı Mevduat hesabı uygulaması açıklandı.

Uygulamanın Dolar/TL kurunun artması durumunda Türkiye'ye yeni ve büyük bir yük getireceği uyarısı yapılırken Karar yazarı İbrahim Kahveci gelişmeleri köşesinde yazdı.

İbrahim Kahveci, "Aslında 3 ay önce Kur Korumalı Mevduata geçen bir hesaba yıllık yüzde 53,0 civarı bir gelir ödemek durumundayız. Bu neyi ifade ediyor söyleyeyim: Fiili faiz enflasyona geldi ama biz hala bir inat uğruna MB faizini yüzde 14,0’de tutuyoruz. Yel değirmenine meydan okuduğumuzu söylesem anlatmış olur muyum?" ifadelerini kullandı.

Kahveci, "Eğer kur artmasaydı mazot fiyatı 12,0-13,0 lira arasında kalacaktı. Petrolun 80 dolardan 125 dolara çıkışı Putin yüzünden ise, bu da mazotta yaklaşık 4-5 lira zam demek. Yani 8,20 liradan 12,50 liraya Putin yüzünden çıktı ama bunun üzerini biz kur artışı ile başardık. Mazot çıkınca, sadece zam orada mı kalıyor? Yayılma etkisi ile mazotla taşınan gıda maddeleri de zamlanıyor. Ya da diğer ürünler... Şimdi doğalgaz zammı, vs zamlar devam ediyor. Ama tüm bu zamlar hem yurtdışından hem de yurtiçinden geliyor. Bir millet hem dışarıdan hem de içeriden bu kadar acıyı nasıl çekecek?" değerlendirmesinde bulundu.

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Akaryakıt Enflasyon Faiz İbrahim Kahveci