Ekonomist Barış Çalışkan: Rusya bu savaşa hazırdı, uzun süredir altın ve dolar biriktiriyordu

Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarının zayıf olduğunu belirten ekonomist Barış Çalışkan, “Rusya uzun zamandır altın ve döviz rezervi biriktiriyor. Tek nedeninin Ukrayna'nın işgali olmasa da savaş için hazırlık yapıldığını düşünüyorum." dedi.

Ekonomist Barış Çalışkan: Rusya bu savaşa hazırdı, uzun süredir altın ve dolar biriktiriyordu

GERÇEK GÜNDEM - MERVE ÇOBAN/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki ayrılıkçıların bağımsızlık ilanını tanıması ve ardından ülkeye girerek işgal girişiminde bulunması tüm dünyada gerilimi artırarak bir sıcak savaşa dönüştü.

Rusya'nın askeri üstünlüğünün Ukraynalı siviller için yarattığı tehlike ve ülkeden gelen sivil ölüm görüntüleri tepkileri artırırken ülkeye yönelik yaptırımların zayıf kalması, dünya ekonomisinin ana dinamosu olan ülkelerin de suçlanmasına neden oldu.

Ekonomist Barış Çalışkan, Rusya'ya yönelik yaptırımlar, ülkenin olası ağır yaptırımlara nasıl direneceği ve Rusya'nın savaş ekonomisine hazırlık sürecini Gerçek Gündem'e anlattı.

"BU PLANI RUSYA UZUN ZAMANDIR YAPIYORMUŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Rusya'nın Merkez Bankası'ndaki rezervlerinin 2022 yılında tarihi zirveyi gördüğünü hatırlatan çalışkan bu durumun tesadüfi olmadığını belirtti.

Barış Çalışkan, "Bu planı Rusya uzun zamandır yapıyormuş gibi görünüyor. Son senelerde özellikle rezerv varlıklarını hem altın hem dolar olarak artırdılar. Rusya dolar rezervinin en yüksek olduğu ülkeler arasında. Rusya uzun zamandır altın ve döviz rezervi biriktiriyor. Bunun tesadüf olmadığını, tek nedeninin Ukrayna'nın işgali olmasa da savaş için hazırlık yapıldığını düşünüyorum." dedi."

"RUSYA YETERİNCE ALTIN VE DOLAR REZERVİ BİRİKTİRDİ"

Moskova yönetiminin Ukrayna'ya yapılacak askeri bir harekatta maruz kalacağı yaptırımların farkında olduğunu da vurgulayan Çalışkan, "Paraya ulaşımı yoksa kendi kaynaklarına başvuracaktır. Rusya yeterinde altın ve dolar rezervi biriktirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'ya yönelik yaptırımların zayıf kaldığını vurgulayan Çalışkan, Avrupa'nın Rus doğal gazına bağımlı olduğunu, "Bu yaptırımlara belli bir süre direnebilir. Rusya'nın önünde çok önemli bir koz var. Avrupa devletlerinin neredeyse tamamı Rus gazına bağımlı. Üretimleri de Rus doğal gazına bağlı. Avrupa devletlerinin Rusya'ya ses çıkaramamasının nedenlerinden biri de bu." sözleriyle açıkladı.

Çalışkan, Rusya için şu ana kadar en etkili yaptırım açıklamasının Avrupa Birliği'nden ayrılan İngiltere'den geldiğini belirterk, "Boris Johnson swift sisteminden Rusya'nın çıkarılmasını talep etti. İngiltere'yle her türlü ithalat ve ihracatın dondurulacağını açıkladı. Aslında şu ana kadar en sert açıklama buydu. Rus bankalarının İngiltere'deki hesaplarına ve mal varlıklarına el konulması kararının alınacağını söyledi. Bunlar önemli adımlar. Finansın merkezleri Amerika ve İngiltere. Rusya'nın bu sistemden dışlanması uluslararası ödeme sisteminden de dışlanması anlamına geliyor. Ticaret ortakları Avrupa devletleri ve belli bir noktada Amerika, bu yaptırımları istese de ticaret yapamaması anlamına geliyor. Söz konusu sistemlere Rus bankalarının erişimi olmuyor." diye konuştu.

"RUSYA YAPTIRIMLARA BELLİ BİR SÜRE DAYANIR"

Barış Çalışkan, "Almanya da Kuzey Akım 2 projesinin yapılmaması konusunda rey verdi. Rus gazının Avrupa'ya taşınmasını sağlayacak yeni bir projeydi. Rusya yaptırımlara belli bir süre dayanır ancak yaptırımların şu anda çok ciddi olacağını da düşünmüyorum. Vitrinde Rusya'ya çok karşıymış gibi görünen liderler şu anda Rus gazına çok bağımlılar. Rus gazının kesilmesiyle birlikte sanayilerinin üretim yapamayacak duruma gelmesini istemezler. O yüzden Ukrayna'nın bir düzeyde kurban edildiğini, gözden çıkarıldığını düşünüyorum. Rus askerleri Ukrayna'ya girdi ve karşı çıkışlar cılız. Bir de Putin'in nükleer tehdidi var. Liderler nükleer tehdidi de göz önünde bulunduruyor olabilir." dedi.

"ÇİN, TAYVAN MÜDAHALESİ İÇİN CESARETLENECEK"

Barış Çalışkan, Çin'in Rusya'nın işgal girişimi sırasında Tayvan'a yönelik askeri ihlal hareketlerine de dikkat çekerek Asya'daki savaşın batının duruşuyla ilgili olacağını belirterek, "Batılı devletlerin bu işgale nasıl cevap vereceği Çin ve Tayvan ilişkilerini de belirleyecek. Çin şu anda izliyor: Batı şu anda ne yapıyor ya da ne yapılabilir? Gerekli yaptırımlar Rusya'ya uygulanmazsa Çin, Tayvan müdahalesi için cesaretlenecek ve önümüzdeki senelerde Tayvan'ı işgal edeceğini düşünüyorum eğer batılı devletleri gerekli yaptırımları ve tepkiyi ortaya koyamazsa.” diye konuştu.

Etiketler
Altın Ordu Rusya Ukrayna Döviz