Fitch ve S&P, Ukrayna krizinin Türkiye ekonomisine etkileri konusunda karamsar: 'Kontrol kaybedilebilir'

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları Fitch ve Standard & Poor's (S&P), Rusya - Ukrayna krizinin Türkiye ekonomisine etkileriyle ilgili öngörülerde bulundu. Karamsar bir tablo ortaya çıktı.

Fitch ve S&P, Ukrayna krizinin Türkiye ekonomisine etkileri konusunda karamsar: 'Kontrol kaybedilebilir'

Rusya'nın dün sabah saatlerinde başlayan Ukrayna işgali küresel piyasalardan enerji fiyatlarına ve uluslararası yaptırımlara kadar geniş çapta ekonomik sarsıntılara gebe olabilir. Uzmanlar, halihazırda baskı altında olan Türkiye ekonomisinin bu krizden tüm yönleriyle olumsuz etkilenebileceği görüşünde.

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları Fitch ve Standard & Poor's (S&P), ilk yorumlarında karamsar bir tablo çizdi.

Fitch Ratings Direktörü ve Türkiye analisti Erich Arispe, Dünya gazetesinden Elif Karaca'ya yaptığı açıklamada Rusya ve Ukrayna kaynaklı gelişmelerin, artan emtia fiyatlarının ithalat faturasını yükseltmesiyle 2022'de Türkiye'nin cari dengesini etkileyebileceğini söyledi.

'TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ TOPARLANMAYI BASKILAR'

Rusya pazarının önemi göz önüne alındığında yaşanan gelişmelerin turizm sektöründeki toparlanmayı baskılayabileceğini belirten Arispe, yüksek emtia fiyatlarının ekonomiye sağlanan desteklerin maliyetini artırabileceğine dikkat çekti.

'ENFLASYONUN KONTROLÜNÜ İYİCE ZORLAŞTIRIR'

Yine Karaca'nın aktardığına göre, S&P yetkilisi Maxim Ribnikov ve baş ekonomist Tatiana Lisenko, emtia piyasalarındaki son gelişmelerle Türkiye’de enflasyonun daha da yükselebileceğini söyledi.

Rusya’nın Türkiye’ye turist akışını durdurmasının önemli bir risk olduğunu belirten Ribnikov, 2019’da Türkiye’ye gelen toplam ziyaretçilerin yüzde 16’sının Rusya’dan geldiğini hatırlattı.

S&P yetkilisi gerginliğin etkilerine bağlı olarak iki ülkede satın alma gücünün azalabileceğini ve bunun da Türkiye açısından olumsuz olacağını ifade etti.

Enerji fiyatlarında görülebilecek yeni artışların Türkiye’de enflasyonun kontrolünü iyice zorlaştıracağına dikkat çeken Ribnikov, Türkiye’de 2022’de ortalama yüzde 49,5 seviyesinde beklediğini ve bunun dosyalarındaki tüm ülkeler arasında en yüksek seviye olduğunu söyledi.

Etiketler
Kredi Rusya Türkiye Türkiye ekonomisi