Karar yazarı İbrahim Kahveci: O zaman biz bu faizi neden indirdik? Lütfen biri cevabını versin...

İç borç yükündeki arışı hatırlatan İbrahim Kahveci, faiz indiriminin yarattığı sonuçların durumda etkili olduğunu vurguladı.

Karar yazarı İbrahim Kahveci: O zaman biz bu faizi neden indirdik? Lütfen biri cevabını versin...

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modeli yurttaşlara enflasyon olarak döndü.

Eylül ayında başlayan faiz indirimleriyle birlikte 2021 yılının son ayları döviz kurlarında yükseliş ve dalgalanma ile enflasyonda durdurulamayan artış ile sona erdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ocak ayında yüzde 11,10 arttı. Böylelikle yıllık enflasyon yüzde 48,69’u buldu. Veriler enflasyonda 19 yıllık zirvenin yenilendiğini gösterdi.

Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG, yaptığı açıklamada ocak ayı enflasyonunu yüzde 15,52, yıllık enflasyonu ise yüzde 114.87 olarak tespit ettiklerini duyurmuştu. TÜİK'in enflasyon hesaplamasında baz alınan ürün sepeti ve ağırlıklarını güncellediğini duyurması üzerine ENAG, yeni enflasyon sepetine göre hesapladıkları enflasyon oranını açıkladı. Son hesaplamara göre ise, Ocak ayı enflasyon oranı %15.79, son 12 ayın enflasyon oranı ise %115.17 oldu.

İBRAHİM KAHVECİ: FAİZ İNDİRECEĞİZ DİYE İÇ BORÇ YÜKÜ ARTTI

Karar yazarı İbrahim Kahveci, bugünkü köşesinde Türkiye'nin iç borç yükünü ve ekonomi verilerini değerlendirdi.

İbrahim Kahveci, "Toplam TL kredilerinden alınan faiz 365,1 milyar liraymış. Hadi bunu sıfırladık ve tüm TL kredilerini sıfır faizle verdik diyelim. Yapacağımız toplam tasarruf sadece bu 365,1 milyar liraydı. Ki, bu faiz maalesef artan bir faiz oldu... Oysa faiz indireceğiz diye kurları 8 liradan 14 liraya yükselttiğimizde ne oldu biliyor musunuz: Sadece ve sadece iç borç yükü (450 milyar doların TL karşılığı) 2,7 trilyon lira arttı." değerlendirmesinde bulundu.

Kahceci, "O zaman biz bu faizi neden indirdik? Lütfen biri cevabını versin, olur mu? En azından toplum bu yapılanların bir izahını görmek ister... Açıklama lütfen..." ifadelerini kullandı.

Etiketler
Faiz İbrahim Kahveci