Gözler TÜİK’te: Yıllık enflasyonun yüzde 40’ı aşacağı kesin ama yüzde 50’yi görür mü?

2019 yılının eylül ve ekim ayları ile 2017 yılının temmuz ayını bir kenara bırakırsak Türkiye 2017 yılının ocak ayından beri enflasyonda tek haneli rakamları unuttu.

Gözler TÜİK’te: Yıllık enflasyonun yüzde 40’ı aşacağı kesin ama yüzde 50’yi görür mü?

GERÇEK GÜNDEM

Son beş yıldır sürekli iki haneli enflasyon yaşayan Türkiye ekonomisi bugün Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının en yüksek enflasyonu ile karşı karşıya kalacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün saat 10’da kamuoyuna açıklayacağı ve enflasyon verisi olarak kabul edilen Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) geçtiğimiz ay bir önceki aya göre en az yüzde 10 oranında artış olması bekleniyor.

PROFESÖR KOZANOĞLU: ‘‘OCAK AYI ENFLASYONUNUN %12 GELMESİ HALİNDE YILLIK ENFLASYON % 50’Yİ GEÇECEK’’

Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Hayri Kozanoğlu 2022 yılının ilk ayında oluşması muhtemel üç farklı oran üzerinden yıllık enflasyonu hesapladı.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Profesör Kozanoğlu, ‘‘Ocak ayı enflasyonunun %12 gelmesi halinde yıllık enflasyon % 50’yi geçecek. %8.3 artış %45, %4.6 artış %40 enflasyon anlamına gelecek. Sizin hissettiğiniz Ocak enflasyonu kaç ?’’ ifadelerini kullandı.

İSTANBUL TİCARET ODASI OCAK AYI ENFLASYONUNU YÜZDE 50,91 OLARAK AÇIKLADI

Son aylarda TÜİK’in enflasyon oranıyla yakın sonuçlar ortaya koyan İstanbul Ticaret Odası’nın İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi bir önceki aya göre yüzde 13,78 artış göstererek yıllık bazda yüzde 50,91’e ulaştı.

İTO Ücretliler Geçinme Endeksi’nin ulaştığı bu nokta, son 20 yılın zirve enflasyonu olarak kayıtlara geçti.

İTO verisinin bu ay da TÜİK verisiyle uyum gösterip göstermeyeceği merakla bekleniyor.

ALAATTİN AKTAŞ: ‘‘ENFLASYON SEPETİNDE ELEKTRİK, DOĞALGAZ VE KİRANIN AĞIRLIĞI DÜŞECEK’’

Ancak her yıl Ocak ayında TÜİK’in enflasyon sepetini değiştirdiği biliniyor. Son aylara damgasını vuran enerji artışlarının yapılan değişiklikle sepete yansımasının azalacağı görülüyor.

Dün bu konuda bir yazı kaleme alan Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, daha önce yüzde 13,5-yüzde 15 arasında beklediği aylık artışı bu değişikle yüzde 12 olarak güncellediğini dile getirdi.

Aktaş, ‘‘Madde ağırlıklarında ne gibi değişiklikler olabileceği aylık tahminimizi yazdıktan sonra ortaya çıkmaya başladı ve biz de bu konuyu köşemizde 31 Ocak'ta işledik. Değil ocak ayına, bu yıla damgasını vuran zam elektrik zammıydı ve önceki günkü yazımızda elektriğin TÜFE’de geçen yıldan daha düşük bir ağırlığı olacağını belirttik. Yalnızca elektrik değildi ağırlığı düşecek olan. TÜFE'de önemli yer tutan kalemlerden kira, sigara ve doğalgazın ağırlığında da gerileme olacaktı. Buna karşılık otomobil ve akaryakıtın ağırlığında önemli ölçüde artış bekleniyordu. Şimdi 2022'nin ağırlıklarına ilişkin tablo biraz netleşir gibi oldu.

Ocak ayında ortalama olarak yüzde 70-75 arası zam gören elektriğin TÜFE’deki ağırlığı geçen yıldan daha az. Yine geçen ay yüzde 25 zam gören doğalgazın ağırlığı da. Aynı şekilde yüzde 47 zam yapılan sigaranın da. Buna karşılık otomobilin ve akaryakıtın ağırlığında artış olacak. Ancak otomobil fiyatları ocak ayında neredeyse hiç değişmedi, dolayısıyla bu kalemden TÜFE’ye etki neredeyse sıfır düzeyinde kalacak. Akaryakıt zamları ise TÜFE’yi yukarı yönlü etkileyecek. Ama sonuçta ağırlıklardaki bu değişiklik TÜFE’yi ilk tahminimizden biraz aşağı çekecek gibi görünüyor. Bu yüzden yeni tahminimiz yüzde 12 civarı. Yüzde 12’nin en fazla artı-eksi yarım puan oynayacağını düşünüyoruz’’ dedi.

Etiketler
Enflasyon Temmuz TÜİK Türkiye