Sözcü yazarı: Bakan Nebati delikanlı bir laf etti, 'Merkez Bankası'nın bağımsızlığı yok' dedi

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Merkez Bankası bağımsızlığı diyeceksiniz ama yok öyle bir şey. Siyasetçi olarak biz sorumluyuz. Faiz artmayacak artık, bunu unutun" dediğini aktardı.

Sözcü yazarı: Bakan Nebati delikanlı bir laf etti, 'Merkez Bankası'nın bağımsızlığı yok' dedi

Ekonomi eğitimi bulunmayan, ancak buna rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini sürdüren Nureddin Nebati'nin konunun uzmanlarıyla bir araya geldiği toplantının etkileri sürüyor.

Bugün, yeni bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu'nun aktardığına göre, 'Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığı' bu kez bizzat bakan tarafından doğrulandı.

Muratoğlu, 'Bakan Nebati delikanlı laf etti' başlıklı yazısında şunları söyledi:

"İlk defa Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi gerçekten takdir ettim. Dedi ki; 'Merkez Bankası bağımsızlığı diyeceksiniz ama yok öyle bir şey… Siyasetçi olarak biz sorumluyuz. Faiz artmayacak artık, bunu unutun!'

'HELAL OLSUN, HERKESİN BİLDİĞİ GERÇEĞİ SÖYLEDİ'

Helal olsun valla… Kimsenin dile getirmediği, Erdoğan'ın 'bağımsız' diye nitelediği, Merkez Bankası Başkanı'nın 'bağımsızcılık' oynadığı bir ortamda herkesin bildiği gerçeği söyledi.

'EVELEMEDİ, GEVELEMEDİ'

İyi bir şey mi? Değil! Faydalı mı? Ülkeyi batırır! Yine de harbi adam çıktı. Evelemedi, gevelemedi… Bu saatten sonra Merkez Bankası bildiğin devlet adına işlem yapan piyasa oyuncusu… Malumun ilamı, önceden yapılanların resmiyete dökülmüş ilanı…"

MERKEZ BANKASI'NIN BAĞIMSIZLIĞI VE ERDOĞAN'IN 'DÜŞÜK FAİZ' ISRARI

Kasım 2020'de Murat Çetinkaya'nın yerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na getirilen Naci Ağbal, aynı ay 475, aralıkta 200 baz puan faiz artırımı gerçekleştirdi. 2021'de ocak ve şubat aylarında faiz artırımına gitmeyen Ağbal yönetimindeki Merkez Bankası, 18 Mart’ta 200 baz puanlık bir faiz artırımı kararı daha aldı. Dolar/TL kuru, bu kararın ardından 7.21 seviyesine kadar düştü.

Ancak Ağbal, faiz artırımı kararları nedeniyle iki gün sonra görevden alındı. Yerine, artışı 'operasyon' olarak niteleyen ve Ağbal'ı manşetten hedef gösteren Yeni Şafak gazetesinin yazarı Şahap Kavcıoğlu getirildi.

Kavcıoğlu başkanlığındaki Merkez Bankası, uzunca bir süre faizi sabit bıraktı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep, enflasyon neticedir' tezindeki ısrar doğrultusunda eylül ayında faiz indirimlerine başladı. Aralık ayına kadar devam eden seride dolar/TL, 8.30 dolaylarından 18 seviyesine kadar geldi.

Etiketler
Merkez Bankası Faiz Nureddin Nebati Murat Muratoğlu Hazine ve Maliye Bakanı