Ekonomi yazarından çarpıcı yorum: Bundan sonra faize PPK yerine TÜİK karar verecek

Dünya yazarı Şeref Oğuz, Merkez Bankası'nın faizi pas geçmesini köşesinde değerlendirdi.

Ekonomi yazarından çarpıcı yorum: Bundan sonra faize PPK yerine TÜİK karar verecek

Şeref Oğuz "Merkez Bankası 4 aydan sonra faizi pas geçti. Faiz indirimine Eylül’de başlayan Merkez’in 4 PPK toplantısında arka arkaya alınan kararlarla politika faizi %19'dan %14'e indirilmişti. 500 baz puanlık indirimle %36 oranındaki enflasyona göre %22’lik negatif reel faizimiz var artık." hatırlatmasını yaparak, faizlerin tek haneli rakama inene kadar düşürüleceğini söyledi.

FAİZİN NE OLACAĞINA PPK YERİNE TÜİK KARAR VERECEK

"Enflasyon yükselmeye devam ediyor. Bu nedenle faiz inmese bile enflasyon artışı yüzünden negatif reel faiz artacak. Bir bakıma bundan sonra faizin ne olacağına, PPK yerine TÜİK karar verecek. Enflasyonun şahlanacağı bir senaryoda faizleri pas geçmek dahi imkânsız olacaktır." değerlendirmesini yapan Oğuz, "Faiz indirimine mola verildi devam eder mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"PPK notlarında sıkılaştırmaya ilişkin bir adım yok. Merkez Bankası faizde tek haneyi yakalayıncaya kadar devam edecektir. Fakat piyasada mevduat faizleri yüzde 22’leri kredi faizleri de %32’leri aştı bile."

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLENMEMELİ

Oğuz, "Enflasyonda baz etkilerinin ortadan kalkması dezenflasyonist etki yaratır mı?" sorusuna ise şu cevabı verdi:

Faiz indirimleri ile enflasyon yükseldi ve yükselmeye devam ediyor. Çünkü artık zam yağmurunu durdurmak mümkün değil. Öte yandan kredi genişlemesi ile bir de tüketimden gelecek canlanma enflasyonu daha da yukarı taşıyacak. Bu nedenle enflasyonda düşüş beklenmemeli.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Faiz Merkez Bankası TÜİK