Ekonomi yazarı Barış Soydan: İhanet suçlamasıyla karşılaşmak istemem ama...

Ekonomi yazarı Barış Soydan, "Yok" denilen sermaye kontrollerinin çoktan başladığını söyledi. "İhanet suçlamasıyla karşılaşmak istemem ama Sarkuysan’ı döviz bulamaz hale getiren uygulama sermaye kontrolü değilse nedir?" diye sordu.

Ekonomi yazarı Barış Soydan: İhanet suçlamasıyla karşılaşmak istemem ama...

Halk TV yazarı Barış Soydan, Türkiye ekonomisinin lokomotif şirketleri arasında yer alan Sarkuysan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çaycı'nın 'Kamu bankalarına getirilmiş olan kısıtlamalar var. 'Biz size kredi veririz ama döviz almayacaksınız' diyorlar. Peki ben dövizi nereden bulacağım?" şeklindeki ifadesini köşesine taşıdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TL kredilerin 'amacına aykırı' kullanılmaması için denetim yapacağını, gerekirse 'idari işlem' başlatacağını açıklamıştı. Bu doğrultuda kamu bankaları ve özel bankalar, aralık ayında kredi kullanan firmalara 'Döviz almayacağım' taahhütnamesi imzalatmaya başlamıştı.

"Bankalara yazıyla bildirilecek bir konunun kamuoyuna açıklanması aba altından sopa göstermekten başka bir şey değildi" ifadesini kullanan Soydan, şöyle devam etti:

'BİRÇOK SANAYİ ŞİRKETİ AYNI SORUNLA YÜZ YÜZE'

"Bankalar da 'idari işlemle', Türkçesi cezayla karşılaşmamak için kredi verirken 'Döviz almayacağım' diyen taahhütnameler imzalatmaya başladılar. Sonuç? Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinden biri üretim yapamaz noktaya gelmiş durumda. Bu Sarkuysan’a özel bir durum değil. Birçok sanayi şirketi aynı sorunla yüz yüze.

'SERMAYE KONTROLÜ DEĞİLSE NEDİR?'

Hazine ve Maliye Bakanı Nuredddin Nebati şöyle diyordu: 'Türkiye'de bugüne kadar sermaye kontrolüne gidildi mi? Gidilmedi. Kambiyo kısıtlaması veya serbest piyasaya ilişkin söylenmiş her bir laf spekülasyon değil, manipülasyon değil, ihanettir.'

İhanet suçlamasıyla karşılaşmak istemem ama Sarkuysan’ı döviz bulamaz hale getiren uygulama sermaye kontrolü değilse nedir?"

Yazının tamamını okumak için tıklayın

Etiketler
Ordu Uygulama Döviz