Dikkat çeken yorum: 'Türkiye’ye 3-5 milyar dolar vermek için başka ne talep ediyorlar?'

Halk TV yazarı Barış Soydan, Türkiye'nin yürüttüğü Swap görüşmeleriyle ilgili olarak "Nerede kaldı Swap’lar? Türkiye’ye 3-5 milyar dolar vermek için başka ne talep ediyorlar acaba?" diye sordu.

Dikkat çeken yorum: 'Türkiye’ye 3-5 milyar dolar vermek için başka ne talep ediyorlar?'

Ekonomi yazarı Barış Soydan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kanunu'na eklenmek istenen "Banka nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıklar haczedilemez, üzerlerine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamaz" maddesini değerlendirdi.

"Bu da nereden çıktı? Çok büyük olasılıkla, Türkiye’nin Swap (Para takası) anlaşması yapabilmek için kapısını aşındırdığı Arap ülkelerinden" diyen Soydan, ardından şunu aktardı:

İSTEK KİMDEN GELDİ?

"Merkez Bankası’nı iyi tanıyan bir kaynağım, 'Normalde Merkez Bankası için böyle bir talep çok garip' diyerek yasaya bu maddenin eklenmesi isteğinin 'karşı taraftan', yani Swap görüşmelerinin sürdürüldüğü ülkelerden birinden geldiğini tahmin ediyor.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan da dün Halktv’de birlikte katıldığımız yayında, Arap ülkelerinde iş yapan Türk şirketleriyle devletler arasında ödemeler konusunda ihtilaflar yaşanabildiğini, alacağını tahsil edemeyen firmaların Türkiye’de dava açıp ilgili ülkenin parasını haczetmesine karşı önlem alınmak istenmiş olabileceğini söyledi."

NEREDE KALDI SWAP'LAR?

Bu yorumları aktardıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere çeşitli ülkelerle sürdürüldüğü söylenen Swap anlaşması görüşmelerinin akıbetini soran Soydan, sözlerini "Reuters’a bilgi veren iktidar yetkilileri, yılbaşından önce anlaşmalardan birinin büyük olasılıkla sonuçlandırılacağını söylemişlerdi. 2021 bitti, 2022’ye girdik. Nerede kaldı Swap’lar? Türkiye’ye 3-5 milyar dolar vermek için başka ne talep ediyorlar acaba?" diye noktaladı.

Etiketler
Halk TV Ordu Swap Türkiye