Dolar/TL'de tarihi dalgalanma sürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni 'ekonomik tedbirler' sonrası dün akşam saatlerinde 11 seviyesini test eden dolar/TL kurunda dalgalanma yaşanıyor.

Dolar/TL'de tarihi dalgalanma sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dört ayda yaptığı toplam 500 baz puan faiz indirimiyle Türk lirası karşısında tarihi zirvelerini yenileyen dolar ve euro, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam açıkladığı 'ekonomik tedbirler' sonrası sert düştü. Ancak kurlar, bu sabah saatlerinden itibaren dalgalı bir seyir izlemeye başladı.

Dün yüzde 23 düşüşle kapanan dolar/TL, bu sabah yüzde 17'in üzerinde değer kaybıyla 11,10 seviyelerini test etti. Euro/TL de 13 seviyesinin altına sarktı.

Saat 11:00 itibariyle döviz kurları yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL 14'ün üzerine çıkarken, Euro/TL 16 seviyesini gördü.

Saat 13:10 sonrasında ise dolar yeniden 12'li, euro 14'lü seviyelere çekildi.

YENİ HAMLE GELMİŞTİ

Döviz kurlarında atak devam ederken, döviz mevduatının çözülmesi ve yastık altını ekonomiye kazandırmak amacıyla sürpriz bir hamle geldi.

Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıkladı: "Vatandaşımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak."

Erdoğan, döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalara da doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verileceğini duyurdu.

Etiketler
Recep Tayyip Erdoğan