Bakan Nebati'ye inanıp ev aradık: 'Şehir merkezlerinde kira 1261 lira' sözü ne kadar gerçekçi?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Türkiye’de ise asgari ücret 4 bin 250 lira, kira ise şehir merkezinde 1261 lira" şeklindeki açıklaması üzerine internette bu rakama kiralık ev aradık.

Bakan Nebati'ye inanıp ev aradık: 'Şehir merkezlerinde kira 1261 lira' sözü ne kadar gerçekçi?

GERÇEK GÜNDEM / MİRAY TAMER - Öğrencilerin yüksek kira fiyatları ve yurt sorunu nedeniyle yaşadığı barınma problemi halen tartışılmaya devam ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Amsterdam’da bin 701 euro asgari ücret varken kira ücreti 2 bin 622 euro. Berlin’de asgari ücret bin 585 euro iken şehir merkezindeki bir kira bin 969 euro. Türkiye’de ise asgari ücret 4 bin 250 lira, kira ise şehir merkezinde 1261 lira" şeklindeki açıklaması dikkat çekti.

Bakan'ın sözlerinin aksine, Türkiye'de her geçen gün artan hayat pahalılığı, uzun süredir satılık ve kiralık konut fiyatlarında da kendisini gösteriyor. Bir - iki sene önce 1000 liraya kiralanabilen bir daire, bugün 3000 liraya dayanmış durumda.

Nebati'nin sözleri üzerine, sahibinden.com'un emlak kategorisinde birkaç kiralık ev araması yaptık. Üstelik semt, oda sayısı gibi herhangi bir özelliği işaretlemedik. Kiraların 'şehir merkezinde' 1261 lira olduğunu iddia ettiği için İstanbul'da Fatih, Şişli, Üsküdar, Kadıköy ve Beşiktaş'ı baz aldık. Bu fiyata karşımıza yalnızca 'ev arkadaşı', 'kiralık oda' ilanları çıktı.

'EV ARKADAŞI ARANIYOR'

Ankara'da ise Çankaya ve Yenimahalle'yi göz önünde bulundurduk. Çankaya'daki ilanlar genel olarak 'ev arkadaşı' üzerinden şekillenirken, Yenimahalle'de ise sadece Demetevler'de 1261 lira ve altında kiralık daire bulunabiliyor.

Rotayı İzmir'e çevirdiğimizde, Konak ve Karşıyaka ilçelerinde arama yaptık. Burada da genel olarak 'ev arkadaşlığı' ilanları öne çıktı. Daire fiyatlarının ilçe merkezlerinden uzaklaştıkça 1300 liranın altına çekildiği görülüyor.

FOTOĞRAFSIZ İLANLAR ÖNE ÇIKTI

Diyarbakır'da Sur, Kayapınar, Bağlar ve Bismil ilçelerine bakıyoruz. Dört ilçe için toplam 27 ilanla karşılaştık. Bunların yalnızca 6'sında fotoğraf bulunuyor.

Nebati'nin sözlerini bir kenara bırakıp gerçek hayata döndüğümüzde bugün birçok kişi bütçesine uygun kiralık ev bulmakta zorlanıyor.

Son olarak Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) yine sahibinden.com verileriyle yaptığı hesaplamaya göre, Türkiye genelinde kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre ortalama kira artış oranı yüzde 63,7 oldu.

Antalya yüzde 79,2’lik yıllık kira artış oranıyla ilk, İstanbul yüzde 78,8’lik artışla ikinci sırada yer aldı. Bu oran Ankara’da yüzde 62, İzmir’de yüzde 50 oldu.

Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da "Yaşanabilir" denecek, şehir merkezine yakın, toplu taşımaya ulaşım kolaylığı gibi belli başlı özellikleri karşılayan 2+1 evlerin fiyatı ortalama 3000-3500 lira seviyelerine yükselmişken, "Şehir merkezinde 1261 liraya kiralık ev var" iddiası çok gerçekçi durmuyor.

Etiketler
Kiralık ev Asgari Ücret Inter Kiralık Hazine ve Maliye Bakanı