Ekonomi yazarı Aktaş: Öyle görünüyor ki bugünümüzü arayacağız!

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK'in açıkladığı 'büyüme rakamları'nı değerlendirdi.

Ekonomi yazarı Aktaş: Öyle görünüyor ki bugünümüzü arayacağız!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdü. Ancak ekonomideki büyümeyi vatandaş cebinde hissetmiyor, yoksullaşma giderek artıyor.

Büyüme rakamları ile vatandaşın refah seviyesi arasındaki çelişkiye dikkat çeken Alaattin Aktaş, "Türkiye ekonomisi ilk dokuz ayda geçen yıla göre yüzde 11.7 büyümüş. Peki Türkiye’de, bırakın bu düzeyde bir orana ulaşılmasını, hangi kesimde yer alan vatandaşların refahında artış olmuş?" diye sordu.

Aktaş, bugünkü yazısında, "Türkiye dokuz ayda geçen yıla göre yüzde 11.7 büyüdü ama vatandaşın refahında bırakın bu oranda bir iyileşmeyi, hiç iyileşme olmadı. Hatta refahta gerileme var ve bu durum faiz indirimi ve sonrasında yaşanan kur ve fiyat artışıyla iyice belirginleşti. Ne tuhaf bir çelişki değil mi! Türkiye ekonomisi büyüyor, hem de rekorlar kıra kıra büyüyor; ama diğer yanda böylesine büyüyen ekonomide ekmek küçülüyor, yani geçim zorlaşıyor, en küçüğünden en büyüğüne neredeyse tüm işletmeler zorluk yaşıyor. Bu nasıl büyümedir böyle? Nerede yanlış yapıyoruz, neyi yanlış ölçüyoruz? Ekonomisi büyüyen, gelişen bir ülkenin vatandaşları daha refah içinde yaşamaz mı? Bu büyüme süreci onların lehine olmaz mı?" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte geçen yıla göre reel olarak yüzde 7.4 büyümüştü. İkinci çeyrekteki büyüme yüzde 22’ye ulaştı. Üçüncü çeyrek büyümesi de yine yüzde 7.4 oldu." diyen Aktaş, şunları kaydetti:

Refah, geçen yılki düzeyde bile kalmıyor ki, tam tersine geri gidiyor. Gerçi kabul etmek gerekir, bu gerileme ilk dokuz ayda görece daha az hissedildi.

Ama son iki ay! Ne zaman ki Merkez Bankası faizini aşağı çekip ekonomiyi yeni makasa oturtmaya kalkıştık, işte o günden beridir sorunlar ağırlaştıkça ağırlaşıyor.

Çocukken büyüklerimden çok sık duyardım:

“Allah bugünümüzü aratmasın” derlerdi. Bunu daha çok sağlık durumlarıyla ilgili olarak söylerlerdi.

Bugünlerde ise galiba gelecekte ne yapılacağını duydukça ekonomiyle ilgili olarak şunu söylememiz gerekiyor:

“Öyle görünüyor ki bugünümüzü arayacağız!”

Etiketler
TÜİK