Katar ile yapılan anlaşmada dolar kurunda soru işaretleri yaratacak rakam: 'Bir başka soru daha soralım...'

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Katar ile yapılan swap anlaşmasını köşesine taşıdı.

Katar ile yapılan anlaşmada dolar kurunda soru işaretleri yaratacak rakam: 'Bir başka soru daha soralım...'

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi kararı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiyle ilgili açıklamaları ve ABD'de Fed Başkanı Jerome Powell'in yeniden aday gösterilmesinin ardından bugün peş peşe tarihi seviyesini yeniledi.

Dolar/TL kuru son olarak 12,75 lira seviyesini gördü. Türk lirasının değer kaybı sürerken Karar Yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye'nin swap anlaşmaları hakkında çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Merkez Bankası rezervindeki 128 milyar doların satılmasını ve sonrasında yapılan swap anlaşmalarını "128 milyar $’ın Katar hikayesi" başlıklı yazısında değerlendirdi.

Kahveci, dolar satılıp kasada döviz kalmayınca birçok ülke ile swap anlaşması yapıldığını, bu ülkelerden birinin de Katar olduğunu ifade ettiği yazısında, "Katar ile 5 milyar dolarlık swap anlaşmasının ardından Mayıs 2020’de ek 10 milyar dolarlık bir swap anlaşması daha yapılmıştı. İşte o son swap anlaşmasında Türkiye TL karşılığını 12,50 liradan kasaya koyduğu söylendi. Geçen yıl Haziran ayında günlerce bu tartışma yapıldı. Katar ile yapılan swap anlaşmasında dolar karşılığı 12,50 kur mu baz alındı?" diye yazdı.

Hazine garantili ihalelerde, Katar örneğindeki gibi bir garanti verilip verilmediğini de yazısında soran Kahveci, "Döviz işlemlerine baktığımızda 128 milyar dolarlık işlemin yaklaşık yarısının yurtiçinde kaldığını ve buna düşen kur karının da 300 milyar lira civarında olduğunu anlıyoruz. Şimdi bir başka soru daha soralım: Acaba yurtdışına satılan ve swap yolu ile geri dönen bir satış da mı oldu? Yani 128 milyar doların bir kısmı yurtdışına çıkıp sonra swap ile 12,50 kur garantisi ile geri mi döndü?" ifadelerini kullandı.

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
128 milyar dolar İbrahim Kahveci Katar Swap