İbrahim Kahveci'den Merkez Bankası kararlarına tepki: 'Cari işlemler için mi gerçekleştiriyor?'

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını değerlendirdiği yazısında "128 milyar dolar" rezerv hakkında tartışmaları hatırlattı.

İbrahim Kahveci'den Merkez Bankası kararlarına tepki: 'Cari işlemler için mi gerçekleştiriyor?'

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Merkez Bankası'nın satılan 128 milyar dolarlık rezervi, faiz indirimi kararlarını ve Dolar/TL kurundaki artış hakkında tartışmaları köşesinde değerlendirdi.

Kahveci, "Daha 2,5 yıl önce kurlar yükselmesin diye ülkenin birikmiş döviz rezervlerini de satan Merkez Bankası, bugün ise tam tersi şekilde yüksek kur politikası güdüyor. Başkan Kavcıoğlu’nun açıklamalarına bakılacak olursa, kur artışı cari işlemleri dengeleyecek ve bu şekilde kurlar bir süre sonra duracaktır. Ama burada ilk aşama yükselen kurlara bağlı bir politik tercihi gözler önüne seriyor." ifadelerini kullandı.

Kahveci, "Acaba Merkez Bankası sadece cari işlemler için mi kur artışını destekler nitelikte konuşuyor ve buna bağlı faiz indirimleri gerçekleştiriyor? Bunun cevabını elbette bilemiyoruz. Lakin sonuç olarak 2019 başında başlayıp 2020 yılında da sürdürülen kur artışını önleme amaçlı 128 milyar dolar satışının, bugün tam tersi söylem ve eylem içerisinde yönetim anlayışı söz konusudur. O zaman 128 milyar doları neden sattık... 128 milyar dolar satışından kim veya kimler 300 milyar liranın üzerinde kâr etti. Bu kârı sağlamak için neden Merkez yeni bir politik söylem geliştirdi?" değerlendirmesinde bulundu.

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Merkez Bankası Faiz İbrahim Kahveci