Yeni Şafak'tan faiz indirimi çağrısı: 'Bahane olamaz'

Yeni Şafak gazetesinin manşetinde yer alan haberde, Türkiye'de üretim ve yeni yatırımlar için faizlerin mutlaka indirilmesi gerektiği ileri sürüldü. Haberde, "Enflasyon faize bahane olamaz" dendi.

Yeni Şafak'tan faiz indirimi çağrısı: 'Bahane olamaz'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu perşembe yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi Yeni Şafak gazetesinin manşetinde 'faiz indirimi' çağrısı yapıldı.

'Enflasyon faize bahane olamaz' başlığıyla yayımlanan haberde 'Türkiye'de üretim ve yeni yatırımlar için faizlerin mutlaka inmesi gerektiği' savunuldu.

"Ancak faiz lobisi, Merkez Bankası'na baskı yapıyor. Eylül tibarıyla Türkiye'de enflasyon (yüzde 19.58) ve faiz (yüzde 18) aynı seviyede" ifadesine yer verilen haberde, birçok ülkede enflasyonun faizlerin 4-5 katı olduğu anlatıldı.

Haberin devamında şunlara yer verildi:

'ABD'DE ENFLASYON FAİZİN 24 KATI'

"ABD'deki enflasyon, faizlerin 24 katını buluyor. Avrupa'da durum bundan farklı değil. Avrupa Merkez Bankası faizleri uzunca bir dönemdir 0'da sabit tutuyor. Buna karşın Avro Bölgesi ülkelerinde enflasyon yüzde 4'ü geçti. Almanya'da enflasyon yüzde 4.1'i bulurken, İspanya'da yüzde 4, Hollanda'da yüzde 2.7, Fransa'da yüzde 2.2.

'ÖNCELİK BÜYÜME VE İSTİHDAM'

Enflasyonun -0.4'te olduğu Japonya'da faizler yıllardır -0.1'de tutuluyor. Güney Kore'de yüzde 2.5 enflasyona rağmen faiz yüzde 0.75'te. Bu ülkelerde, Türkiye'deki gibi enflasyon gerekçe gösterilerek faiz artırılmıyor. Ekonominin önceliği istihdam ve büyümeyi destekleyen politikalarda oluyor."

DAHA ÖNCE AĞBAL'I HEDEF ALMIŞLARDI

Yeni Şafak gazetesi, Mart 2021'de faiz artırımı kararlarını ‘operasyon’ olarak niteleyerek dönemin Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı hedef almıştı.

Bu manşetten bir gün sonra Ağbal görevden alınmış, yerine Yeni Şafak gazetesi yazarı Prof. Şahap Kavcıoğlu atanmıştı.

Kavcıoğlu başkanlığındaki Merkez Bankası uzunca bir süre faizi sabit tutarken, geçen eylül ayında 100 baz puan indirime gitmişti.

Bu kararın ardından hızla yükselişe geçen dolar/TL kuru, Merkez Bankası’nda iki başkan yardımcısı ile bir Para Politikası Kurulu üyesinin görevden alınması sonrası arka arkaya rekor tazelemişti. Kur, bugün 9.33 seviyesinde bulunuyor.

Etiketler
Yeni Şafak Ağrı Enflasyon Faiz