Odalar Birliği de veryansın ediyor: Enflasyonda, faizde, döviz kurlarında sıkıntılar sürüyor

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Yeni Hizmet Binası Açılış Töreni'nde konuştu. Hisarcıklıoğlu, "Enflasyonda, girdi maliyetlerinde, faizlerde ve döviz kurlarında sıkıntılar sürüyor." dedi.

Odalar Birliği de veryansın ediyor: Enflasyonda, faizde, döviz kurlarında sıkıntılar sürüyor

Her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’de ekonomik kriz yaşanmadığı iddialarını reddetse de artık sorun iktidara en büyük desteği veren işveren örgütleri tarafından dile getirilmeye başlandı. Bünyesinde 178 Ticaret ve Sanayi Odası, 60 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan ve üyesi 1 milyon 300 bini bulan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu da iş dünyasının yaşadığı sorunları dün Yalova’da ortaya koydu.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Yeni Hizmet Binası Açılış Töreni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.​

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, odaların reel sektörün asli hizmet merkezi haline geldiğini belirterek, “Bu yüzden kurumsal hizmet kapasiteleri en üst noktada olmalı. Yalova Ticaret ve Sanayi Odamız zaten akredite Oda. 5 yıldızlı hizmet sunuyor. Takip ediyorum, pek çok güzel işe de imza atıyor. Yalova’nın gelişmesi ve zenginleşmesi için, elini taşın altına koyuyor, çalışıyor” dedi.

Tüm bu çalışmaların meyvesini aldıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “10 sene önce, en büyük 1000 sanayi kuruluşu içinde Yalova’dan kimse yoktu. Şimdi 4 firmayla bu sıralamaya da girdiniz. Osmangazi köprüsüyle birlikte buranın arsa değeri de çok arttı. Odamız da doğru bir vizyon ortaya koyarak, eldeki araziyi en şekilde değerlendirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda da, yüksek teknolojili, katma değeri yüksek ürünlerin üretimini, Yalova’ya kazandırmak istiyor. Bunlardan biri de, karbon elyaf üretimi ve dünyadaki başlıca tesislerden biri de artık Yalova’da faaliyet gösteriyor. Yine Odamızın Yalova’ya bir Teknopark kurulması için çalıştığını da memnuniyetle öğrendim. Kadın ve Genç girişimcilerimiz, böylelikle parlak fikirlerini ürüne dönüştürebilecekleri bir alana sahip olacak. Ayrıca 4 firmamız Ar-Ge Merkezi, bir firmamız da Tasarım Merkezi kurdu”.

Yakında faaliyete geçecek 3 OSB’nin de çevreyle dost ve yeşil olmasının gurur verici olduğunu söyleyen TOBB Başkanı, “OSB’ler de hayata geçince, inşallah Yalova yeni bir sıçrama daha yapacak ve milyar dolarlık yatırım çekecek. Yalova aynı zamanda bir çevre ve doğa kenti. İstanbul, Kocaeli ve Bursa arasında bir oksijen deposu. Kıyı şeridiniz de çok uzun. Dünyada eşi benzeri az bulunan termal kaplıcaya sahipsiniz. Bu yüzden de Roma döneminden itibaren imparatorların gelip, moral ve enerji depoladıkları yer olmuş. Kısaca Yalova doğal kaynakları ve güzellikleriyle müthiş bir coğrafya. Yeşiliyle, mavisiyle insana huzur veriyor” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Yalova’da sağlık turizmi açısından müthiş potansiyel olduğunu, sağlık için gelen bir turistin normalde gelenin 10 katı para bıraktığını söyledi.

“Bu müthiş coğrafya, verimli ve bereketli topraklara da sahip” diyen Hisarcıklıoğlu, kesme çiçek üretiminin dörtte birini Yalova’nın sağladığını, Odanın bu alanda Yalova'nın ismini markalaştırmak üzere, bir çiçek festivali yapma girişiminin çok doğru bir adım olduğunu söyledi.

Yalova’da tersanecilikle birlikte gemi sanayinin de hızla geliştiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Tahsin başkan her ay biri gemiyi suya indiriyoruz dedi. Norveç gibi bu işin uzmanı olan bir ülkeye bile gemi satmışsınız. Bu da ayrı bir girişimcilik başarısıdır, tebrik ediyorum” dedi.

Hisarcıklıoğlu, ara eleman sorununu çözmek için Yalova TSO’nun üniversite ve tersanelerle işbirliği protokolü yaptığını anımsattı.

“Peki sıkıntılarımız yok mu? Elbette var” diyen Hisarcıklıoğlu, “Enflasyonda, girdi maliyetlerinde, faizlerde ve döviz kurlarında sıkıntılar sürüyor. 3 ay önce Odamızı ziyaret etmiş ve gece 1,5’ta yaptığımız Meclis toplantısında bunları konuşmuştuk. Odamız Yönetimindeki ve Meclisindeki arkadaşlarımız, dert ve sıkıntıları paylaşmıştı. Ben de bunları alarak ilgili yerlere iletmiştim. Ama şunu da söyleyeyim, Girişimciye umutsuzluk yakışmaz. Bu zamana kadar yaşadığımız pek çok sıkıntılı sürecin üstesinden geldik ve yola devam ettik. Sıkıntıların hepsini aşacak iradeye ve imkâna sahibiz. Yeter ki, işte buradaki gibi bir ve beraber olalım. Sağolsunlar, Sayın valimiz, Sayın Vekillerimiz aramızda, Belediye Başkanımız aramızda. Mesele Yalova olunca onlar da bir ve beraber. İşte bir şehri marka yapacak formül de budur. Bu güzel tablo için, kendilerine de ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Etiketler
Yalova Enflasyon Faiz Urla Döviz