TÜİK'ten yeni makyajlama hamlesi: İşsizlik beklentisi artık devre dışı

Tüketici güven endeksi hesaplamasında değişikliğe giden TÜİK, artık endekste işsiz sayısı beklentisinin yer almayacağını açıkladı. Kurum değişiklik ile ilgili olarak ‘Avrupa Komisyonu tavsiyesiyle yapıldı’ dedi.

TÜİK'ten yeni makyajlama hamlesi: İşsizlik beklentisi artık devre dışı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici güven endeksi hesabını değiştirdiğini açıkladı.

TÜİK, endeksi belirlerken hesaplamaya dâhil ettiği “Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi, Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi, Gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi, Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali” göstergelerini değiştirdi.

Birgün'de yer alan habere göre; artık güven endeksi hesabına işsiz sayısı beklentisi ile tasarruf etme ihtimali beklentisini dâhil edilmeyecek.

Bunun yerine;

■ Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu,

■ Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi,

■ Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi,

■ Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi, verileri yer alacak.

TÜİK’ten yapılan açıklamada Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Genel Müdürlüğü (DG ECFIN) tarafından 2018 yılında tüketicilerin değerlendirme ve beklentilerini daha iyi ölçmek, düşüncelerini daha iyi yansıtmak ve endeksin kalitesini artırmak amacı ile çalışmalar yapıldığı belirtildi. Öte yandan değişikliğin DG ECFIN’in tavsiyeleri doğrultusunda ve endeksin uluslararası karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla yapıldığı iddia edildi.
TÜİK tarafından tüketici değerlendirmeleri, beklentileri ve eğilimlerini ölçmek üzere tüketici eğilim anketi uygulanıyor ve bu anket sonuçları kullanılarak aylık olarak tüketici güven endeksi hesaplanıyor.

Güncellenen endeks serileri bugün saat 10.00’da ‘Tüketici Güven Endeksi, Eylül 2020’ haber bülteni ile yayımlanacak. Eski yöntemle hesaplanan endeksler de haber bülteni tablolarında yayımlanmaya devam edilecek.

Etiketler
Avrupa Komisyonu İşsizlik TÜİK Güven Endeksi Tüketici Güven Endeksi