2020 yılında kredi faiz oranları nasıl değişecek?

Kredi faiz oranları, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 2019 yılında tam üç kez düşürüldü.

2020 yılında kredi faiz oranları nasıl değişecek?

Kredi faiz oranları, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 2019 yılında tam üç kez düşürüldü. Son yılların en düşük faiz oranlarına sahip olan özel ve kamu bankaları, 2020 yılında faiz oranlarını ne yönde değiştirecek? Türk Ekonomisinin yaşadığı süreç düşünüldüğünde, doların artışı ve dünyanın ekonomik bir dar boğaza girişi, küresel yatırımcının Orta Doğuya bakış açısı gibi konuları bu makalede ele alacağız. Eğer konut almak için kredi çekmeyi düşünüyorsanız, iş kurmak için KOBİ kredisi çekmeyi düşünüyorsanız ya da taşıt kredisi gibi bir fikriniz varsa, mevduat hesabınızın getirdiği faiz oranı artık yeterli gelmiyorsa, 2020 yılında karar almadan önce yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

2020 Yılında Kredi ve Mevduat Faizleri İçin Yükselme Nedenleri Nedir?

2020 yılında, yaşanacak yükselişin temel nedenlerinden birisi, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşları olacaktır. Ticaret savaşları, dünyadaki döviz sıkıntısını arttırmakta ve doların daha da güçlenmesine neden olmaktadır. Güçlenen dolar Türk Ekonomisi için cari açık oluşturmakta ve mevcuttaki dış borçların ödenmesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle de önümüzdeki dönemde, doların yükselişi ve FED’in daha da fazla faiz arttırması ihtimali olduğunu düşünürsek, 2020 yılında faiz oranları düşüş göstermeyecek diyebiliriz.

2020 yılında kredi faiz oranları nasıl değişecek? - Resim : 1

2020’de Faiz Oranları Ne Kadar Yükselir?

2020 yılında faiz oranlarının yükselmesi için küresel olaylar, döviz sıkıntısı, dış borç ve ödemeler dengesi gösterilebilirken ne kadar yükseleceği konusunda, kesin bir fikir vermek oldukça zordur. Mevcuttaki düşürülen faiz oranları, konut piyasasına can verirken, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi için başvuru oranlarını arttırmıştır. 2020 yılında muhtemelen, kredi faiz oranları, 2019 yılının başındaki yüksekliğe gelecek ve o düzeyde seyredecektir.

Faiz Oranlarının Yükselmesi ve Enflasyon Arasındaki İlişki Nedir?

Enflasyon, sözcük anlamı ile para şişkinliği ya da paranın değerini kaybetmesi demektir. Türkiye’de ise halk arasında daha çok “hayat pahalılığı” olarak adlandırılır. Paranın değersizleştiği bir ekonomide, bankaların düşük faiz oranı ile kredi vermesi imkansızdır. Bunu yapabilmesi için ülke ekonomisindeki fiyat yükselişi, tüketim ve üretim dengelerinin orantılı olması gerekir. Tüketim lehindeki bir ekonomide, ödenemeyen borç fazlalığı ve sıcak para eksikliği, tüketimi azaltma ihtiyacı doğurur. Bu nedenle de yükselen fiyatlara karşın, alım gücü aynı derecede artmaz. Bu durum, ödemelerde zorluk yarattığı gibi yükselen kredi faizleri, ekonomide durgunluğu ifade eder.

İhtiyaç Kredisi Başvurusu İçin En Uygun Zaman Ne Zamandır?

İhtiyaç kredisi ülkemizde en fazla başvuru ve talep alan kredi türüdür. Taşıt kredisi, konut kredisi ya da ihtiyaç kredisi, değişen faiz oranlarına göre yeniden yapılandırılabilmektedir. Kredi yapılandırma, kredi faiz oranlarının değişmesi ile bankanız ile görüşerek, mevcut faiz oranlarından ödeme ve vade talep etmenizi içermektedir. Gelecek yıl, kredi faiz oranlarının yükseleceği tahmin edilir ise yaşanacak ekonomik gelişmeleri takip etmekle birlikte, ihtiyaç kredisi için İş Bankası, Ziraat, Vakıfbank ya da Denizbank, Akbakn gibi bankaların tarifelerini inceleyebilirsiniz.

Kredi oranlarını karşılaştırmak ve ihtiyaç kredisi başvurusu yapmak için Hangikredi.com, Enuygun ya da Hesapkurdu ile Tekkredi gibi web sitelerini inceleyebilirsiniz. Güncel kredi faiz oranlarına göre bankaların son haberlerini, kredi faiz oranlarını karşılaştırarak başvuru şansı sunmaktadır.

Bu makalemizdeki her öneri ve bilgi, geleceğe dair ekonomi kavramları yardımı ile gerçekleştirilen bir tahmindir. Herhangi bir kesinliği yoktur. Bu nedenle, başvuru öncesinde, ekonomik gelişmeleri daha da ayrıntılı izlemenizi tavsiye ederiz. 2020 yılında faiz oranlarının değişimini yorumladığımız makalemiz hakkında fikirlerinizi e-mail adresimize ya da yorum kısmına iletebilirsiniz.

SPONSORLU İÇERİK

Etiketler
Faiz Kredi Merkez Bankası Türkiye