AKP'den Merkez Bankası'na bir müdahale daha

AKP'li Cumhurbaşkanı tarafından Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasının tartışmaları sürerken AKP'den tartışma yaratacak bir hamle daha geldi.

AKP'den Merkez Bankası'na bir müdahale daha

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş AKP’nin TBMM’ye sunacağı teklifle ilgili açıklamalarda bulundu. AKP'nin Merkez Bankası'na müdahalesinin sadece başkan değişimi ile kalmayacağı belli oldu.

Muş'un açıklamalarına göre devletin 'kefen parası' olarak bilinen ihtiyat akçesi yüzde 10 olarak ayrılacak.

Muş, Merkez Bankası Kanunu'nda da değişikliğe gidileceğini duyurdu. Muş Merkez Bankası'na ilişkin şu açıklamalarda bulundu;

Merkez Bankası'nın kanununda değişikliğe gidiyoruz. Bu aynı zamanda da Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale gelmiş olacaktır.

Zorunlu karşılıklarla ilgili yine pasif tarafına değil aktif tarafına da bakmak suretiyle Merkez Bankası'na bazı yetkiler vermeyi teklif ediyoruz.

Biliyorsunuz Merkez Bankası Başkanı’nın görev değişikliğiyle alakalı farklı açıklamalar yapılıyor. 703 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK’nın maddesinde değişiklik yapılıyor. Şöyle bir ifade var. “Cumhurbaşkanında süreli atanan kamu yöneticileri, görevden alma gerekçeleri yanında, kurumsal hedeflere ulaşılamaması nedeniyle de süresi tamamlanmadan görevden alınabilirler”

Yapılan 703 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK’nın ek 35’inci maddesinde düzenleme yapılması suretiyle, Cumhurbaşkanına böyle bir yetki tamamlanmaktadır. Yapılan uygulama hukukidir. Herhangi bir tartışma söz konusu değildir.

Etiketler
Merkez Bankası