KPSS adayları anlatıyor: 'Adil bir sınav olacağına inancım kalmadı ama başka şansım da yok'

KPSS'deki soru sızdırma iddialarının ardından sınava giren adaylar büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını anlattı.

KPSS adayları anlatıyor: 'Adil bir sınav olacağına inancım kalmadı ama başka şansım da yok'

KPSS sınavında soruların sızdığı iddiasının ardından 1 milyon 400 bin kişinin katılım sağladığı sınav iptal edildi. Sınava katılanlar iddialar nedeniyle inançlarının sarsıldığını ifade etti.

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'e konuşan adaylar sınavın iptaliyle büyük bir hayal kırıklığı ve güvensizlik içine düştüklerini ancak tekrarlanacak sınava çalışmaktan başka çarelerinin olmadığını anlatıyor.

Merve, Batman’da bir özel eğitim kurumunda 1800 lira maaşa çalışarak KPSS’ye hazırlanamayacağını anladığında, işten ayrılıp tamamen sınava odaklandı.
5 ay boyunca elindeki son maaşı 1800 TL ile geçindi ve her gün yaşadığı ilçeden Batman merkezdeki etüt merkezine giderek 08.00-23.00 arası ders çalıştı.
Etüt merkezi, dershanelerden farklı olarak sadece “sessiz bir kütüphane” hizmetinin sağlandığı bir yer. Merve, bütçesinin ancak buna yettiğini ve bu şekilde bile ailesine yük hissettiğini ağlayarak anlatıyor:

"Her sabah ilk önce ev işlerini yaptıktan sonra etüte gelirim, gece 11’e kadar etütte çalışırım. Yediklerimi yarıya düşürmeye çalışıyorum, yemeğimi evden götürdüğüm zamanlar oluyor.

"İşten çıkmadan önceki son bir ayın maaşı kaldı elimde, 1.800 liraydı, onunla 5 ay boyunca idare etmeye çalışıyordum aileme yük olmamak için.”

“Engelli babam bu sene benim kazanmamı bekliyordu. Hayali benim üstümeydi ama hayallerini yıktılar. Benim hayalim de öğretmenliği kazandıktan sonra onları yanıma almak, onlara bakmaktı. Emeğimiz çöp edildi başkaları için.”

Önündeki tek seçeneğin KPSS’yi kazanmak olduğunu söyleyen Merve, röportaj yapmak için sözleştiğimizde hala etüt merkezinde bir sonraki KPSS oturumu için çalışıyordu:

"Eğer yine olmazsa mecburen gidip ücretli öğretmenlik denen köleliği yapacağım ya da özel okullarda asgari ücret altındaki fiyatlarda çalışmak zorunda kalacağım.”

YEDİİKLİM YAYINEVİ: ÖSYM DAHA ÖNCEKİ SINAVLARDA DA BENZER SORULARIMIZI KULLANMIŞ

Yediiklim Yayınevi’nin avukatı Mustafa Serdar Gözüküçük ise BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, şaibeli olduğu öne sürülen soruların daha önce Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2015 ve 2021 yıllarındaki sınavlarda da kullanıldığını iddia etti.

Gözüküçük, KPSS’deki sorularla "birebir" hiçbir sorularının bulunmadığını, sadece bir matematik sorusunun "birebire yakın” olduğunu ve bu sorunun da daha ÖSYM’nin yaptığı bir sınavda kullanıldığını tespit ettiklerini belirtti:

"Bu denemeler 6 ay öncesinden başlayarak sınavdan 15-20 gün öncesine kadar Türkiye’nin her yerinde yayınlanan sorular. Kaldı ki bu sorular daha önce ÖSYM tarafından 2015 ve 2021’lerde de kullanılmış. O zaman da kullanılmış sorular var içerisinde veya benzeri sorular.

"Birebir aynı olan sorumuz hiç yok ama birebire yakın olan 1 soru var, o da matematik sorusu. Kaldı ki bu matematik sorusu ÖSYM tarafından bir sınavda daha önce yine kullanılmış.

"Bunlar zaten açık kaynak, o zaman ÖSYM bunu neden alıp kullandı? Yayınevleri bugüne kadar ÖSYM’de soru yakalamayı hep başarı olarak gördü.”

"ÖSYM soru hazırlama kadrosu bu soruları nasıl hazırladı, benzer soruyu nereden seçti, havuza kim attı bu soruyu ve havuzdan kim çekti? Bunlar önemli. Aksi halde soru hazırlama ekipleri niye var?”

"Bu olay bir soru çalma değil ki? Biz ÖSYM’den soruları bilip sızdırsak ve bunu belli bir gruba versek, tamam. Bizim sorularımız kullanılmış. Biz onun ÖSYM’de çıkacağını nereden bilebiliriz?

Haberin tamamını okumak için tıklayınız

Etiketler
KPSS