Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 'kişiye özel ilan' iddiası

Üniversite rektörlükleri tarafından yayımlanan akademik kadro ilanlarında sık sık gündeme gelen 'kişiye özel ilan' iddialarına bir yenisi daha eklendi.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 'kişiye özel ilan' iddiası

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü, Resmi Gazete’nin 3 Aralık 2021 tarihli sayısında, farklı bölümlerde görevlendirmek üzere 13 öğretim görevlisi aradığını duyurduğu bir akademik kadro ilanı yayımladı.

dijitalgaste'den Egehan Erkün'ün haberine göre, ilanda, Edebiyat Fakültesi’nin Psikoloji Bölümü’nde istihdam edilmek üzere Deneysel Psikoloji ana bilim dalında bir Dr. Öğretim Üyesi personelinin istihdam edileceği duyuruldu. Söz konusu ilandaki özel şartlar ise tepkilere neden oldu.

İlanda, adayların, “Tıpta uzmanlığını Ruh Sağlığı ve Hastalıkları alanında almış olmak, Covid-19’da depresyon ve anksiyete ile ilgili çalışmaları olmak” kriterlerini karşılaması gerektiği belirtildi.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNE, PSİKOLOJİ MEZUNLARI BAŞVURAMIYOR

Psikoloji bölümü için yayımlanan kadro ilanına, psikoloji alanında uzmanlaşmış adayların başvuru yapamayacak olması ise sosyal medyada tepkilere neden oldu. Psikoloji bölümü mezunları, bahse konu olan ilanın “Kişiye özel” hazırlandığını öne sürerken, üniversite yönetimini ilanı düzeltmeleri konusunda uyardı.

YÖK’ÜN UYARISI DİKKATE ALINMADI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yekta Saraç döneminde akademide sık sık gündeme gelen ‘adrese teslim ilan’ iddiaları nedeniyle, “Akademik kadro ilanlarında kişiyi tanımlayabilecek özel şartlara yer verilemez” ifadesiyle üniversite rektörlüklerini uyarmıştı. Mardin Artuklu Üniversitesi, söz konusu ilana “Covid-19’da depresyon ve anksiyete ile ilgili çalışmaları olmak” kriterini ekleyerek YÖK’ün uyarısını ihlal etti.

ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ'E GÖSTERİLEN İLK TEPKİ DEĞİL

Üniversite yönetimi daha önce Sağlık Bilimleri Fakültesi için yayımladığı üç ayrı ilanda da “Kişiye özel” tepkilerine maruz kalmıştı. Rektörlük, 30 Aralık 2019’de yayımladığı Biyoloji alanındaki ilanın şartlarını yeniden düzeltirken, 5 Ağustos 2021’de Odyoloji bölümü için yayımladığı 2 ilanı ise düzeltmemişti.

TPD’DEN ÜNİVERSİTEYE UYARI: DÜZELTİLMEZSE, YASAL YOLLARA BAŞVURACAĞIZ

İlana bir tepki de Türkiye Psikologlar Derneği’nden (TPD) geldi. Derneğin Genel Sekreteri Faruk Bozkır, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, “Psikoloji bölümünü tıp fakültesi ile karıştırmış olmayasanız? Mardin Artuklu Üniversitesi bu ilanınızı derhal düzeltin. Aksi takdirde Türk Psikologlar Derneği olarak yasal yollara başvuracağımızı buradan ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Tepkilere rağmen sessizliğini koruyan üniversite yönetimi, konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Etiketler
Mardin Kadro Üniversite Artuklu