1 milyon öğretmenin gözü yeni kanunda! Maaşlar artacak mı?

1 milyona yakın öğretmenin gözü kulağı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda.

1 milyon öğretmenin gözü yeni kanunda! Maaşlar artacak mı?

Öğretmenler gözünü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 20’nci Milli Eğitim Şûrası’nda açıkladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dikti. Kanunda yüksek lisans yapanların uzmanlık, doktora yapanların da başöğretmenlik sınavından muaf tutulması planlanıyor.

Kanunla, Adaylık Kaldırma Sınavı kalkıyor. Onun yerine öğretmenleri hem oryantasyon hem de mesleki gelişim içeren bir süreç tanımlanıyor. Öğretmen adaylarına ilk üç ay ders görevi verilmeyecek. Adaylık süreci bir yıldan az, iki yıldan çok olmayacak. Aday öğretmenler yaklaşık bir yıl boyunca eğitim programlarını tamamlamak zorunda. Bu programı tamamlayanların öğretmenlik süreci başlıyor.

ÖĞRETMEN MAAŞLARINA ZAM

10 yılı dolduranlar ise sınavda başarılı olurlarsa “uzman öğretmenlik” sertifikasını alabilecek. Maaşlarına 1000 TL’lik ek zam gelecek. Ancak yüksek lisans yapanlar bu sınavdan muaf tutulacak. Başöğretmenlik için uzmanlık sertifikası alınması gerekiyor. Ancak doktora yapanlar bu sınavdan muaf olacak. Başöğretmenlik sertifikası alanların maaşlarına 2000 TL’lik ek zam verilecek.

SÖZLEŞMELİ KADROLU AYRIMINA SON

110 bin sözleşmeli öğretmenin merakla beklediği kanunda sözleşmeli-kadrolu öğretmen ayrımı kalkıyor. Öğretmen tanımı geliyor. Getirilen tüm yenilikler sözleşmeli ve kadrolu ayrımı olmaksızın herkese uygulanacak. Sözleşmeli öğretmenlerin yer değişikliğindeki belirsizlik de kalkıyor. Sözleşmeli öğretmenler de kadrolu öğretmenler gibi disiplin hükümlerine tabii olacak.

Etiketler
Öğretmen