İlahiyata ayrıcalık AYM'den döndü

Anayasa Mahkemesi (AYM), ilahiyat önlisans mezunlarına sınavsız üniversite geçişi hakkı sağlayan yasa maddesini iptal ederek gerekçeli kararını açıkladı.

İlahiyata ayrıcalık AYM'den döndü

AYM, “Lisans programlarına yerleşmek için çok sayıda öğrencinin yarışarak sınavda başarılı olma koşulu aranmaktayken, sadece ilahiyat önlisans mezunları için kontenjan sınırlaması olmaksızın giriş istisnası tanıyan kural adalet ve hakkaniyet ilkeleriyle bağdaşmamaktadır” dedi.

2018 Haziran seçimlerine iki ay kala AKP’li milletvekillerinin ilahiyat önlisans mezunları için verilen teklifinde Yükseköğretim Kanunu’na eklediği madde yargıdan döndü. 128 muhalefet milletvekilinin başvurusunu görüşen AYM, 2 yıllık ilahiyat önlisans programından mezun olanlara 4 yıllık ilahiyat veya eşdeğer alanlarda sınavsız lisans tamamlama eğitimi alabilmesine ilişkin geçici maddeyi oyçokluğu ile iptal etti.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, AYM gerekçeli kararında, “Lisans eğitimlerini tamamlamak suretiyle bilimsel seviyeleri ve topluma hizmet sunma kapasiteleri artırılabilecek çok sayıda meslek alanı bulunmaktadır. Bu nedenle anılan gerekçenin bir meslek alanı ile ilgili farklı kural getirilmesinin makul bir nedeni olarak görülmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı. AYM, ilahiyat için özel uygulamanın Anayasa’nın “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir” tanımının yer aldığı 2. maddesine aykırı olduğuna hükmetti.

Etiketler
Mahkeme Üniversite