Stoltenberg: Olay Ukrayna'nın hava savunma füzelerinden kaynaklanıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'ya düşen füzelerin kuvvetle muhtemel olarak Ukrayna'nın hava savunma sisteminden kaynaklandığını söyledi

Stoltenberg: Olay Ukrayna'nın hava savunma füzelerinden kaynaklanıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'ya düşen iki füze sonrasında yapılan NATO toplantısının ardından konuşuyor.

Stoltenberg'in sözlerinden satır başları:

Kanıtlar olayın kasıtlı olmadığını gösteriyor.

Bugünkü toplantıda NATO müttefikleri güçlü dayanışmasını bir kez daha teyit etmiştir.

Hem havada, hem karada, hem de denizde güçlerimizi artırıyoruz. Hava savunma kabiliyetlerimizi artırıyoruz. Genel tabloyu görebilecek şekilde NATO müttefiklerinin Ukrayna ile olan sınırlarını izlemeye devam ediyoruz.

Ukrayna'da bir savaş var ve bu savaş Putin'in sorumluluğunda. Başkan Putin durumu daha tehlikeli hale getirmeye devam ediyor. Dün akşamki olay meydana geldiğinde, Rusya Ukrayna şehirlerine füze saldırısı düzenlemişti. Bu başlı başına çok tehlikeli bir durum oluşturuyor.

Bizim odaklandığımız nokta hava savunması. Özellikle Rusya'nın füze saldırılarıyla ilgili olarak. Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi desteği verme konusunda, İspanya'dan bazı adımlar gelecek. İsveç bu konuda bir açıklama yapacak.

İlave desteğimizi de seferber ediyoruz. Çok farklı sistemler var bunun içerisinde. Kruz füzeleri, güdümlü füzeler ve SİHA'lara karşı katmanlı savunma sistemi oluşturmak için adımlar atıyoruz.

Olayın kasıtlı olup olmadığına ilişkin herhangi bir gösterge yok. Rusya'nın NATO'ya saldırı düzenleyeceğine ilişkin de herhangi bir gösterge yok. NATO müttefiklerine ilişkin tehlike her zaman var. Uzun vadeli adaptasyonla, hem savunma hem caydırıcılık için adımlar atacağız.

İlk bulgular şunu gösteriyor, bu olay kuvvetle muhtemel Ukrayna'nın hava savunma füzelerinden kaynaklanıyor. Rusya'nın bilerek böyle bir saldırı yaptığı konusunda hiçbir gösterge yok.

Hepimiz şu konuda hemfikiriz ki, bu savaşın sorumluluğu Rusya'nın. Dolayısıyla yaşananların da sorumluluğu Rusya'ya ait. Bu savaş olmasaydı o iki insan ölmeyecekti.

4. madde ile ilgili bir toplantı yapacaksak bu bulgulara ve devam eden soruşturmanın sonuçlarına göre olacak.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
NATO Polonya Ukrayna