Birleşik Krallık'ın yüzde 37'si 'dinim yok' diyor: 'Türkiye'de benzer oranlar kaçınılmaz'

Birleşik Krallık'ta 21 Mart 2021 Cumartesi günü yapılan nüfus sayımında çarpıcı veriler ortaya çıktı. Sayımda dini olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 37'ye yükseldi.

Birleşik Krallık'ın yüzde 37'si 'dinim yok' diyor: 'Türkiye'de benzer oranlar kaçınılmaz'

Birleşik Krallık'ta 21 Mart 2021 Cumartesi günü bir nüfus sayımı yapıldı. Sayım sırasında gönüllülük esasına göre isteyenlerin işaretlemesi için etnik ve dini kimliğini belli eden kategorilere de yer verildi. Din sorusu isteğe bağlı olmasına karşın sayıma katılanların yüzde 94'ü yanıt verdi.

Nüfus sayımı sırasında doldurulan formlardan elde bilgiler, 29 Kasım 2022 Salı günü Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi'nin sitesinde yayımlandı.

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in haberine göre; ilk kez "Hristiyan'ım" diyenler çoğunluğu kaybederek yüzde 50'nin altına düştü. Buna göre ilk kez, nüfusun yarısından azı yüzde 46,2 oranında yani 27,5 milyon kişi kendilerini "Hıristiyan" olarak tanımladı. 2011'de bu soruyu "Hristiyan" diye yanıtlayanların oranı yüzde 59,3'tü. Bu oran 33,3 milyon kişiye tekabül ediyordu.

13,1 puanlık bir düşüşe rağmen din sorusuna verilen en yaygın cevap "Hristiyan" olmaya devam etti. Herhangi bir dine mensubiyeti olmayanların yani "dinim yok" diyenler ise ikinci sırada yer aldı. 2011'de kendini 'herhangi bir dine bağlı olmayan' diye tarif edenlerin oranı yüzde 25,2 yani 14,1 milyon kişiydi. Bu oran 2021'de 12 puan artarak yüzde 37,2'ye yani 22,2 milyona yükseldi.

TOPLUM BİLİMCİLER ARAŞTIRMAYA BAŞLADI

Birleşik Krallık'taki bu sonuçların nedenlerini, burada yaşayan iletişim danışmanı ve yazar Gözde Sapanlı değerlendirdi. Sapanlı, çıkan sonucun İngiliz medyasında geniş yer bulduğunu ve toplum bilimcilerin şimdiden konuyu araştırmaya başladığını söyledi.

ABD'DE DE DURUM FARKLI DEĞİL

Son yıllarda özellikle batı ülkelerinde yapılan araştırmalarda kendilerini bir dine bağlı veya "inançlı" olarak tanımlayanların sayısında ciddi azalmalar görülüyor.

Örneğin Gallup Araştırma Şirketi tarafından yapılan ve 2021 yılının mart ayında açıklanan bir ankete göre Amerikalıların ülke genelinde ibadethane mensupluğu oranının kayıtların başladığı yıldan bu yana ilk defa yüzde 50'nin altına düştü.

Bu oran 2018'de yüzde 50 ve 1999'da yüzde 70'ti. Ankette göre genç nesillerde cemaat üyeliği azaldı.

TÜRKİYE'DE DURUM NE?

Pew Araştırma Şirketi'nin 2020'deki bir araştırmasına göre "Tanrı inancı, ahlaklı ve iyi değerlere sahip olmak için gereklidir" diye düşünenlerin oranına ülke bazında bakıldığındaysa Türkiye yüzde 75 ile Avrupa'da birinci sırada.

Buna karşın birçok Avrupa ülkesinde bu oran yüzde 50'lerin çok altında kaldı. Yani dini inançlara bağlılık oranlarında Türkiye, Avrupa ortalamasının hayli ilerisinde.

Ancak Türkiye pek çok açıdan batı dünyasındaki gelişmeleri veya değişen trendleri zamanlama farkıyla yani gecikmeli olsa da kısmen veya tamamen yaşayan bir ülke.

İlahiyatçı Prof. Dr. İsrafil Balcı, bu oranlar 20-30 yıl gibi bir gelecekte Türkiye'de görülebilir mi? sorusunu yanıtladı.

Balcı, şunları kaydetti:

"Yani bu tarikat, cemaat diye bilinen klasik geleneğin söylemiyle gidersek daha önceden benim şöyle bir öngörüm vardı. Diyordum ki 100 yıl sonra belki de anlatacağımız din kalmayacak. Çünkü dini değerlerin tamamını neredeyse boşalttık. Dolayısıyla da hem Müslümanların hem de bu bağlamda din hakkında konuşanların inandırıcılığı büyük oranda zayıfladı. İşte zaten 'deizm artıyor' gibi söylemlerin arkasında da bu gerçeği görmek mümkündür. Bu itibarla biz hani Akif'in dediği gibi 'Asrın idrakine dini söyletemediğimiz' sürece bu kaçınılmaz sondur.

Bizim gibi doğulu ve geleneksel toplumlar biraz daha geriden gelsek de benzer sorunu veya sonucu biz de yaşayacağız. Ama geç ama yavaş belki o kadar olmasa bile bu kaçınılmazdır. Ben bunu ilahiyat fakültelerindeki öğrencilerin dine yaklaşımı noktasında da görüyorum, halka indiğimiz zaman orada da görüyorum."

Tamamını okumak için tıklayın

Etiketler
Türkiye