Erdoğan'ın korumalarının meydan dayağı ABD Yüksek Mahkemesi'ne takıldı

2017'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarının Washington'da karıştığı olaylarla ilgili yapılan yargılamada Türkiye'nin dokunulmazlık talebi ABD Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi

Erdoğan'ın korumalarının meydan dayağı ABD Yüksek Mahkemesi'ne takıldı

GERÇEK GÜNDEM - ABD Yüksek Mahkemesi, 2017'de Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında bir grup göstericinin korumalar tarafından dövüldüğü olaylarla ilgili iki davanın düşürülmesi için Türkiye'nin talebini reddetti.

Türkiye, Amerikan mahkemesine yaptığı başvuruda davalıların yabancı devlet görevlisi olduğu için ABD'de dokunulmazlığa sahip olduğunu iddia etmişti.

6 Mayıs 2017'de Erdoğan'ın korumalarının da bulunduğu bir grup, Türkiye büyükelçisinin kaldığı konutun önünde gösteri yapan bir gruba saldırmıştı.

Olaylar Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olmuştu.

Koruma skandalıyla ilgili olarak Washington'da Türk güvenlik güçlerinin aralarında bulunduğu kişilere dava açılmış, Erdoğan'ın koruma ekibinde bulunmaya 2 davalı suçlu bulunmuştu. Savcılık 11 resmi görevliyle ilgili suçlamaları ise düşürmüştü.

Olaylarla ilgili açılan iki dosyanın birinde 15, diğerinde ise 5 davacı Türkiye hükümetinin olaylardan sorumlu olduğunu belirtmiş ve zorla alıkoyma, beyin sarsıntısı ve diş kaybı gibi nedenlerle maddi tazminat talebinde bulunmuştu.

Tazminatın toplam miktarının ise on milyonlarca dolar olduğu biliniyor.

Türkiye göstericileri PKK bağlantılı olmakla suçlarken, Washington polis şefi olayı 'barışçıl göstericilere yönelik vahşi bir saldırı' olarak tanımlamıştı.

Etiketler
Dokunulmazlık Mahkeme Türkiye