Erdoğan ile Putin Astana'da görüştü: "Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi yapma niyetimizi bildirdik"

Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki CICA Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Bu görüşme iki liderin son dört aydaki dördüncü görüşmesi olarak kayıtlara geçti

Erdoğan ile Putin Astana'da görüştü: "Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi yapma niyetimizi bildirdik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'daki temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Türkiye- Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi''nin 4'üncü toplantısı ile ''Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı''nın (CICA) 6'ncı zirvesine katılmak üzere Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gitmişti.

Geçen günlerde Kremlin'den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, iki liderin Astana'da bir araya geleceği, görüşmede Ukrayna ve ikili ilişkilerin ele alınacağı ifade edilmişti.

Kremlin Sözcüsü Peskov da, "Putin ve Erdoğan, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna görüşmesine ev sahipliği teklifini görüşebilir" ifadelerini kullanmıştı.

GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

İki lider görüşme öncesinde kameralar önünde yaptıkları açıklamalarda tahıl koridoru ve yeni gündeme gelen enerji merkezine ilişkin konuştu.

Erdoğan, "İstanbul Mutabakatını güçlendirerek devam ettirmemiz, Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız." ifadelerini kullandı.

"(Nükleer santral) Sinop'la ilgili bir adım atılabilirse bu tabii çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır." diyen Erdoğan, "Akkuyu'nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir." şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, görüşme öncesi "Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi haline niyetimizi bildirdik. Tabii ki hem Avrupa piyasası için... Tabii onların böyle bir istekleri olursa. Gaz tedariğinde Türkiye, AB için en güvenli güzergâh" dedi.

Putin ayrıca Türk Akım'a yönelik sabotaj girişimi iddiasını yineledi. Putin sabotajı engellediklerini belirtti.

Rusya lideri sözlerine şu şekilde devam etti:

“Doğalgaz fiyatları şu anda zirvede.Türkiye’de bir merkez önerisinde gaz fiyatları siyasi imalar olmadan belirlenebilir. Beraber oluşturabileceğimiz bu gaz merkezi, sadece bir tedarik alanı olarak değil, aynı anda bir fiyat belirleme alanı olarak da çalışabilir çünkü fiyatlandırma çok önemli bir konu. Gaz fiyatları şu anda çok yüksek ve biz sizinle fiyatları, herhangi bir siyasi gölge olmadan, normal pazar fiyatları seviyesinde sakin bir biçimde regüle edebiliriz.”

Etiketler
Rusya Vladimir Putin Kazakistan Türkiye