Mahsa Amini'nin babası konuştu: Görgü tanıkları 'dövüldü' dedi, yetkililer yalan söylüyor

İran'da, ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin babası Emcet Amini, kızının otopsi raporunu görmesine izin verilmediğini söyledi.

Mahsa Amini'nin babası konuştu: Görgü tanıkları 'dövüldü' dedi, yetkililer yalan söylüyor

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Emcet Amini, görgü tanıklarının, kızının polis gözetiminde dövüldüğünü anlattığını söyledi ancak İran makamları bu iddiayı reddetti.

İran makamları Mahsa Amini'nin kötü muameleye uğramadığını, ülkedeki kıyafet uygulamasını denetleyen ahlak polisi tarafından gözetim altına alındıktan sonra "ani kalp yetmezliğinden hayatını kaybettiğini" ileri sürüyor.

"GÖRGÜ TANIKLARI 'DÖVÜLDÜ' DEDİ"

Gözaltına alındığı esnada Mahsa Amini'nin yanında bulunan 17 yaşındaki erkek kardeşi Kiaraş'ın, ablasının dövüldüğünü anlattığını ifade eden baba Emcet Amini, şöyle konuştu:

"Oğlum onunlaydı. Bazı görgü tanıkları oğluma, ablasının polis minibüsünde ve karakolda dövüldüğünü söyledi.

Oğlum, kızımı gözaltına almamaları için yalvardı ama o da dayak yedi, giysileri parçalandı. Güvenlik güçlerinin üzerindeki vücut kameralarının görüntülerini göstermelerini istedim ama kameraların pilinin bittiğini söylediler"

İran makamları, Mahsa Amini'nin gözaltına alındığı sırada kurallara uymayan kıyafetler giydiğini ileri sürüyor ancak baba Amini, kızının daima uzun bir pardösü giydiğini aktardı.

Emcet Amini ayrıca sağlık çalışanlarının, ölümünden sonra kızının cansız bedenini görmesini engellediğini anlattı.

"Kızımı görmek istedim ama beni içeri almadılar" diyen baba Amini, otopsi raporunu görmek istediğinde de doktorun kendisine, "Ne istersem onu yazarım, seni ilgilendirmiyor" yanıtını verdiğini belirtti.

Emcet Amini; aileye otopsiyle ilgili herhangi bir bilgi verilmediğini, cansız bedenini kefenlenmiş halde, tespit için sadece yüzüyle ayaklarını görebildiğini aktardı.

"Ayaklarında yara izleri vardı" diyen Emcet Amini, "Doktorlardan ayaklarına bakmalarını istedim, bana yaranın nedenine bakacaklarını söylediler ama hiç aramadılar. Beni görmezden geldiler, şimdi de yalan söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

Tahran Adli Tıp Turumu'nun Genel Müdürü Mehdi Faruzeş, daha önce yaptığı açıklamada, "Başta ve yüzde yara izi yok, göz kenarlarında yara izi ya da kafatasında çatlak yok" demişti.

Yetkililer ayrıca, bir iç yaralanma emaresi de görülmediğini savundu.

"HİÇBİR HASTALIĞI YOKTU"

Tahran Adli Tıp Turumu'nun Genel Müdürü Mehdi Faruzeş, Mahsa Amini'nin sekiz yaşında beyin ameliyatı geçirdiğini iddia etmişti.

Kızının sağlık sorunları olduğu ve bunun ölümüne yol açmış olabileceği iddialarını da reddeden Emcet Amini, "Yalan söylüyorlar. 22 yıllık ömründe birkaç soğuk algınlığı hariç hastaneye gitmedi. Hiçbir hastalığı yoktu, hiç ameliyat geçirmedi" dedi.

Baba Amini, kızının başka hastalıkları olduğunu ve çalıştığı dükkanda sık sık bayıldığı iddialarının da 'yalan' olduğunu belirtti.

"DOKTOR OLMAK İSTİYORDU"

Ailesine göre Mahsa Amini, gelecek hafta üniversite öğrenimine başlayacaktı ve Tahran gezisi, okul başlamadan önceki son tatiliydi.

Emcet Amini, "Mikrobiyoloji okumak istiyordu. Doktor olmak istiyordu. Bu hayali asla gerçek olamayacak. Annesi çok hasta, onu hepimiz çok özlüyoruz. Dün 23 yaşına girecekti" diye konuştu.

Etiketler
İran protestolar - Mahsa Amini İran Gözaltı Polis