İran'da Mahsa Amini için protesto: Saçlarını kestiler, başörtülerini yaktılar

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından kadınlar, yaşanan olaya tepkilerini saçlarını keserek ve başörtülerini yakarak tepki gösterdi.

İran'da Mahsa Amini için protesto: Saçlarını kestiler, başörtülerini yaktılar

İran'ın başkenti Tahran'da polis tarafından 'kıyafet kurallarına' uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini yaşamını yitirdi.

Sosyal medyadaki aktivistler ise polisin, genç kadının "aniden" bilincini kaybettiği yönündeki savunmasını reddederek, Emini'nin polis merkezine getirilmeden önce darbedildiğini iddia ediyor.

38 YARALI, 13 TUTUKLU

Emini'nin ölümümünün ardından başlayan protestolara kolluk kuvvetleri göz yaşartıcı gazlarla müdahale etti. Protestolarda en az 38 kişi yaralanırken, 13 kişi de tutuklandı.

ŞAÇLARINI KESTİLER, BAŞÖRTÜLERİNİ YAKTILAR

İran sokaklarında başörtüsünü çıkarıp yürüyüş düzenleyen ya da başörtüsünü yakan kadınlar görüldüğü gibi sosyal medyada da saçlarını kesen kadınların videoları viral oldu.

Oyuncu Anahita Hemti, Instagram’da saçlarını kestiği videosunu paylaşarak saç kesmenin İran’daki kimi inanışlara göre yas sürecinin bir parçası olduğunu dile getirdi.

İranlı oyuncular Ketayoun Riahi ve Shabnam Farshadjo’nun da protesto amacıyla başörtülerini çıkardığı görüldü.

Etiketler
İran protestolar - Mahsa Amini İran