Marlon Brando'nun ödülünü reddetmek için sahneye çıkan Littlefeather’a Akademi'den 50 yıl sonra özür

Akademi, Marlon Brando'nun 1973'te kazandığı Oscar ödülünü reddetmek için sahneye çıkan ve salondan sert tepkiler alan Sacheen Littlefeather'dan özür diledi

Marlon Brando'nun ödülünü reddetmek için sahneye çıkan Littlefeather’a Akademi'den 50 yıl sonra özür

GERÇEK GÜNDEM - 1973 yılında The Godfather(Baba) filmiyle en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan Marlon Brando Kızılderililerin dışlandığı ve ABD film sektörünün Kızılderilileri cani olarak göstermesi gerekçesiyle ödülü kabul etmemiş ve onun yerine ödülü reddetmek üzere sahneye Sacheen Littlefeather çıkmıştı.

Sahnede yuhalamalar ve ırkçı söylemlerle karşı karşıya kalan Littlefeather için Oscar törenlerini düzenleyen Akademi 50 yıl sonra özel bir etkinlik gerçekleştirecek.

1973 yılında düzenlenen Oscar törenlerinde Marlon Brando’nun ödülünü reddetmek üzere sahneye çıkan Littlefeather, Oscar’da sahne alan ilk Amerikan yerlisi olmuştu. 60 saniye süren konuşması kültür tarihinin en önemli anlarından biri olarak tarihe geçmişti.

Brando'nun ödülü reddetmesi için törende sahneye çıkmasını istediği Littlefeather, 60 saniyelik kısa konuşmasında, aktörün ödülü neden kabul etmediğine dair uzun metnini göstererek törenden sonra basınla paylaşacağını, sebebinin sinema endüstrisinin Amerikan yerlilerine muamelesi olduğunu söylemişti. Littlefeather'ın konuşması hem yuhalamalar hem de alkışlarla yanıt bulmuştu.

Littlefeather, 1973’te yaptığı konuşma sonrası kendisine saldırmaya gelen John Wayne’nin güçlükle engellendiğini söyledi.

“50 YIL BEKLEMEK ZORUNDA KALDIM”

Şu an 75 yaşında ve kanser hastası olduğu için nadir röportaj veren Littlefeather, Akademi’nin özürle ilgili açıklamaları hakkında Hollywood Reporter’e konuştu:

“Biz yerliler çok sabırlı insanlarız, sadece 50 yıl beklemek zorunda kaldım! Espri yeteneğimizi her zaman canlı tutmamız gerek, hayatta kalmamızın yolu bu.” dedi.

“MARUZ KALDIĞINIZ SUİSTİMAL HAKSIZDI”

Oscar törenlerini düzenleyen Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Başkanı David Rubin,”Maruz kaldığınız suistimal yersiz ve haksızdı. Yaşadığınız duygusal yük ve sektörümüzde kendi kariyerinizin maliyeti onarılamaz. Gösterdiğiniz cesaret çok uzun zamandır kabul görmedi. Bunun için hem en derin özürlerimizi hem de en içten hayranlığımızı sunuyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Etiketler
Oscar