Salman Rüşdi'nün sağlık durumu iyiye gidiyor: Konuşmaya başladı

Bıçaklı saldırıya uğrayan ve solunum cihazına bağlanan İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin cihazdan çıkarıldığı ve konuşmaya başladığı açıklandı.

Salman Rüşdi'nün sağlık durumu iyiye gidiyor: Konuşmaya başladı

Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle 1989 yılında hakkında ölüm fetvası verilen ve tehdit edilen Salman Rüşdi, New York'ta saldırıya uğramıştı.

Saldırıya uğrayan ve solunum cihazına bağlanan İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin cihazdan çıkarıldığı ve konuşmaya başladığı açıklandı.

NELER OLDU

BBC Türkçe’nin aktardığına göre; Rüşdi'nin sağlık durumuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada "haberlerin iyi olmadığını" belirten menajeri Andrew Wylie, yazarın solunum cihazına bağlandığını ve konuşamadığını belirtmişti.

Ancak Wylie, 75 yaşındaki yazarın bir gözünü kaybetme riskinin olduğunu kaydetmişti.

Diğer yandan Rüşdi ile iki hafta önce bir röportaj yapan Stern dergisi gelecek hafta yayınlanması planlanan mülakatla ilgili detayları açıkladı.

Almanya merkezli medya kurumu Rüşdi’nin güvenliğe dair bir endişesi olmadığını, röportaja güvenlik olmadan geldiğini, hayatına normal bir şekilde devam ettiğini ve tehditlerin geride kaldığını düşündüğünü açıkladı.

HELİKOPTERLE HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ

New York Eyalet Polisi, olayın ardından erkek bir saldırganın sahneye koşarak Rüşdi'yi boynundan bıçakladığını duyurdu. Helikopterle hastaneye kaldırılan Rüşdi ameliyata alındı.

Polis, gözaltına aldığı şüphelinin Hadi Matar isimli bir erkek olduğunu açıkladı.

Matar, Rüşdi'yi suratından, boynundan ve karnından olmak üzere en az 10 kere bıçaklamakla suçlanıyor. 24 yaşındaki Matar, hakkındaki suçlamaları reddetti.

BİR KİŞİ DAHA BAŞINDAN YARALANDI

BBC'ye konuşan görgü tanıklarından Carl Levan, yaşananların korkunç olduğunu, Rüşdi'nin "tekrar tekrar bıçaklandığını" belirtti.

Olaya tanık olan Buffalo News'ten Mark Sommer de BBC'ye yaşananları anlattı.
Sommer siyah maske giyen birinin sahneye atlayarak Rüşdi'ye saldırmaya başladığını, kısa süre sonra 10-15 izleyicinin Rüşdi'nin yardımına koşuğunu ve saldırganı durdurduğunu söyledi.

Booker ödüllü Rüşdi, geleneklerin ötesine geçerek İslam'ın temel kavramlarının modern çağa uyarlandığı bir reform süreci öngörüyordu.

Şeytan Ayetleri kitabı dine hakaret içerdiği iddia edildiği için Rüşdi yıllardır ölümle tehdit ediliyordu. En az dokuz yıl saklanarak yaşamak zorunda kalmıştı. Rüşdi, saldırının gerçekleştiği sırada Chautauqua Enstitüsü'nde düzenlenen bir etkinlikte konuşmacıydı.

Onunla birlikte sahnede olan diğer bir konuşmacı Henry Reese de başından yaralandı. Reese, tehdit altında ve sürgüne gönderilen yazarlara barınma sağlayan kar amacı gütmeyen bir kuruluşun kurucu ortağı olarak görev yapıyordu.

New York Valisi Kathy Hochul, polisi soruşturma için "ne gerekiyorsa yapması için" görevlendirdiğini söyledi.

SALMAN RÜŞDİ KİMDİR?

Hindistan doğumlu İngiliz yazar, 1981 yılında Booker Ödülü de aldığı Geceyarısı Çocukları romanıyla ünlendi. Kitap yalnızca İngiltere'de bir milyonun üzerinde sattı.

Yazar daha sonra 1993'te Booker of Bookers ve 2008'de Best of Booker ödüllerini aldı.

Rüşdi'nin sürrealist, post-modern romanı Şeytan Ayetleri kitabı 1988'de basılır basılmaz büyük bir öfke doğurdu, yasaklanma çağrıları yapıldı.

İran lideri Ayetullah Humeyni, yazar hakkında ölüm fetvası çıkarttı ve bu durum kitabı başka bir boyuta, diplomatik krizlere taşıdı.

Dünya çapında, çevirmenler ve gösterilerde ölenler dahil 59 kişi bu konuyla ilgili hayatını kaybetti.

Rüşdi pek çok Müslüman tarafından "kafir" ilan edilirken bazı kesimler tarafından da ifade özgürlüğünün temsilcisi oldu. İran hükümeti o zamandan beri Hümeyni'nin kararnamesinden uzaklaşsa da Rüşdi karşıtlığı devam ediyor.

Etiketler
Saldırı