Erdoğan ile Putin'in Soçi'deki görüşmesinde neler konuşulacak?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin bugün Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki tatil beldelerinden Soçi'de bir araya gelecek.

Erdoğan ile Putin'in Soçi'deki görüşmesinde neler konuşulacak?

GERÇEK GÜNDEM - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de bugün yapacağı görüşme öncesinde Kremlin'den bir açıklama yapıldı.

Kremlin'in açıklamasında Suriye konusunun da ikili görüşmede masaya geleceği belirtilirken, "Bugünkü görüşmede Suriye konusu ele alınacak. Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate alıyoruz" denildi.

"Türkiye'nin bizim de hesaba kattığımız meşru güvenlik endişeleri var" diyen Peskov, "Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıracak veya Suriye'nin siyasi ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atacak eylemlere izin vermemek önemli" ifadelerini kullandı.

En son 17 gün önce Tahran'da bir araya gelen iki liderin Soçi'deki görüşmesinin temel gündem maddelerinden birinin Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapmayı planladığı olası operasyon olması bekleniyor.

GÖRÜŞMENİN GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmenin gündeminde Suriye dışında Ukrayna'da yaşanan gelişmeler ve Karadeniz'de oluşturulan tahıl koridorunun da konuşulması bekleniyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rus basınına yaptığı açıklamalarda, 22 Temmuz’da imzalanan tahıl ihraç anlaşmalarının uygulanma sürecinin ağırlıklı olarak ele alınacağını kaydetti.

İstanbul’da yapılan törende, Ukrayna ve Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) ayrı ayrı anlaşmalar imzalamış ve böylece Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ulaştırılmasının önünü açmışlardı. Bu kapsamda ilk gemi 3 Ağustos’ta Türk boğazlarından geçerek Lübnan’a doğru seferini devam ettirmişti.

AKKUYU'DA YAŞANAN KRİZ DE GÜNDEMDE

Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde gündemdeki en önemli konulardan biri olan Akkuyu NGS'de yaşanan kriz sıcaklığını koruyor.

Bilindiği üzere projenin yerli ortaklarından İçtaş A.Ş'nin sözleşmesi feshedilmiş ve yerine Rus sermayeli TSM Enerji projeye dahil edilmişti.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM) Genel Müdürü Alexey Likhachev, Erdoğan'ın Putin ile görüşmesi öncesi yaptığı yazılı açıklamada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk şirketleriyle çalışmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek Türk şirket sayısının artacağını söyledi.

PESKOV: SAAT AYARI YAPMAK İÇİN İYİ BİR FIRSAT

Geçtiğimiz hafta iki liderin görüşmesiyle ilgili basın toplantısında konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov, ilginç ifadeler kullanmıştı.

Peskov, "Görüşmeler, ikili işbirliği konularına, ekonomiye ve Suriye ve Ukrayna krizleri gibi bölgesel sorunların ele alınmasına atfedilecek. Ukrayna limanlarından tahılın çıkarılmasıyla ilgili mekanizmanın işleyiş verimliliği konusunda saat ayarı yapmak için de iyi bir fırsat olacak" demişti.

Etiketler
Rusya Karadeniz Vladimir Putin