Arap Baharı'nın son kalesi de yıkıldı: Tunus'taki anayasa referandumunda cumhurbaşkanına geniş yetkiler

2010'da Arap Baharı'nın başladığı ülke olan Tunus'ta cumhurbaşkanına geniş yetkiler öngören anayasa değişikliği referandumu yüzde 90'ın üzerinde oyla kabul edildi. Referanduma katılım oranı ise yüzde 27,5'ta kaldı

Arap Baharı'nın son kalesi de yıkıldı: Tunus'taki anayasa referandumunda cumhurbaşkanına geniş yetkiler

Tunus Seçim Komisyonu, Pazartesi günü anayasa değişikliği için yapılan referandumda katılım oranının yüzde 27,5 olduğunu açıkladı. Sandık çıkış anketine göre oy kullananların yüzde 90'dan fazlası anayasa değişikliğine destek verdi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Resmi sonucun açıklanmasıyla birlikte Tunus Anayasası değişmiş olacak ve Cumhurbaşkanı Kays Said’in yetkileri artacak. Said hem ordunun başına geçecek hem de meclisin onayı olmadan hükümet atayabilecek.

Said, Tunus Anayasası'nda yapılacak değişikliğin büyük bir siyasi reform olduğunu ve ülkeyi “10 yıldır içinde bulunduğu siyasi çıkmazdan” kurtaracağını iddia ediyor.

Muhalefet ise Said’in 2021’de meclisi feshedip hükümeti görevden uzaklaştırmasının birinci yılında kendi pozisyonunu sağlama almak, yetkilerini artırmak ve otokratik bir sisteme geri dönmek istediğini öne sürüyor.

Tunus Anayasası daha önce en son Arap Baharı protestoları sonrası 2014'te yazılmıştı.

SAİD: TUNUS YENİ BİR DÖNEME GİRDİ

Said taraftarları, sandık çıkış anketlerinin sonuçlarını kutlamak için dün akşam sokaklara döküldü. Kutlamalarda bayraklar eşliğinde milli marş söylendi.

Günün ilk saatlerinde açıklama yapan Said, “Tunus yeni bir döneme girdi. Oy kullananların sayısı yüksekti. Oylama iki gün boyunca yapılsaydı bu sayı daha da yüksek olurdu” dedi.

İslamcı El Nahda hareketi ve diğer muhalefet partileri refrandumu boykot etmişti.

Tunus, 2010'da Arap Baharı’nın başladığı ülkeydi. Ertesi yıl Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali devrilmiş ve ülkeden kaçmıştı,

Bin Ali'nin öldüğü 2019’dan bu yana Tunus Cumhurbaşkanı olan Kays Said ise ülke için hayal ettiği değişikliklerin 2011 devriminin ruhuyla yapılacağını söylüyor.

Said’i eleştirenler ise anayasal değişikliğin ülkeyi diktatörlük rejimine geri götüreceğini savunuyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de Said’i desteklediği biliniyor.

MUHALEFETTEN İSTİFA ÇAĞRISI

Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi Partisi, Onur Koalisyonu, Emel Partisi, Tunus İrade Hareketi, Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi ve bir dizi muhalif siyasetçinin içinde yer aldığı Ulusal Kurtuluş Cephesi, dün düzenlenen anayasa referandumunu değerlendiren bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Said’in projesi olan yeni anayasa referandumu başarısız oldu. Bu yüzden bir an önce istifa etmeli ve erken seçim düzenlenmesine izin vermeli.” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Said’in halkın onayını almakta başarısız olduğunun altı çizilen açıklamada, “Said, darbe anayasasını halka kabul ettiremedi, ağır bir şekilde başarısız oldu. Seçim Kurulunun çalışmalarındaki başarısızlığını, seçmenin sandıkta oy kullanmada isteksizliğini, açıklanan rakamların tarafsız ve bağımsız olmadığını yerli ve yabancı gözlemciler de fark etti.” ifadelerine yer verildi.

Seçime katılımın yaklaşık yüzde 25 olduğuna işaret edilen açıklamada, “Tunus halkının yüzde 75’i Said’in geçen yıl başlattığı darbe yönetimine karşı çıktı. Darbe anayasasını reddetti.” denildi.

YENİ ANAYASA REFERANDUMU SÜRECİ

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendisine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de ise erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Tunus Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, dün düzenlediği basın toplantısında, saat 19.00’a kadar anayasa referandumuna katılımın yüzde 21,85 olarak gerçekleştiğini duyurmuştu.

Buasker, referandumun resmi olmayan ilk sonuçlarının da 26 Temmuz salı günü duyurulacağını belirtmişti. (AA)

Etiketler
Referandum