İtalya'da siyasi deprem: Başbakan Draghi'nin istifasını Cumhurbaşkanı kabul etmedi

İtalya Başbakanı Mario Draghi, bu akşam saatlerinde istifasını Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya sunacağını açıkladı.

İtalya'da siyasi deprem: Başbakan Draghi'nin istifasını Cumhurbaşkanı kabul etmedi

GERÇEK GÜNDEM

Avrupa’da İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan sonra şimdi de İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin de koltuğu sallanıyor. Son bir haftadır önce Uber faaliyetlerine izin vermesi nedeniyle taksicilerin protesto gösterilerine hedef olan Draghi, akaryakıt zamları sonrası kendisini başbakanlığa taşıyan koalisyon hükümetinde tepki gördü.

Kuzey Ligi, Forza İtalya ve Demokratik Parti ile birlikte Draghi’yi başbakanlığa taşıyan Beş Yıldız (Five Star) Hareketi, pandemi sonrası olışan ekonomik sorunların giderilmesi için hazırlanan yaklaşık 26 milyar Euro’luk destek paketini yetersiz bularak hükümetten desteğini çekmeye hazırlanıyor.

İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLADI

İtalya Başbakanı Mario Draghi de bu akşam saatlerinde istifasını Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya sunacağını açıkladı.

HÜKÜMETTEN DESTEĞİNİ ÇEKEN BEŞ YILDIZ HAREKETİ’NİN LİDERİ ESKİ BAŞBAKAN CONTE

Beş Yıldız’ın Hareketi’nin lideri Guiseppe Conte, bir önceki İtalya Başbakanı’ydı. 1 Haziran 2018 ile 13 Şubat 2021 tarihleri arasında ikinci kez İtalya başbakanlığını üstlenen Conte, koalisyonun küçük ortağının ayrılması sonrası hükümetin parlamentodaki çoğunluğunu yitirmesiyle istifa etmiş ve yerine Avrupa Merkez Bankası’nın eski başkanı Mario Draghi başbakanlığa seçilmişti. Draghi 2006-2011 yılları arasında da İtalya Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürütmüştü.

İtalya’da parlamento seçimlerinin 1 Haziran 2023’te yapılması öngörülüyor. Ancak Draghi’nin istifası sonrası bir erken seçim gündeme gelebilir. 400 üyeli parlamentoda 15 partiden milletvekili bulunuyor. Parlamentonun en büyük grubu 131 üyesi bulunan Kuzey Ligi. Matteo Salvini’nin partisini 105 üyeyle Beş Yıldız Hareketi, 97 üyeyle Demokratik Parti, 83 üyeyle Forza İtalya, 51 üyeyle Gelecek İçin Birlikte partileri izliyor.

İSTİFASI KABUL EDİLMEDİ

İtalya'da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, istifa kararı alan Başbakan Mario Draghi'nin istifasını kabul etmedi

Etiketler
İtalya sergi